03-12-13

Electrabel en Electrawinds vechten om windmolens

6 oktober 2010

De strijd om windmolens tussen Electrawinds en Electrabel neemt ‘karikaturale vormen' aan, meent de vzw Molenslag. De organisatie, die zich verzet tegen windmolenparken in Erpe-Mere en Sint-Lievens-Houtem, volgt de aanvraagdossiers in het betrokken gebied op de voet.

‘Wat nu aan de gang is, neemt karikaturale vormen aan', stelt woordvoerder Manuel Van Royen vast. 

‘NV Electrawinds kreeg een milieuvergunning voor drie windmolens ten zuiden van de E40 ter hoogte van Vlekkem, Zonnegem en Vlierzele en onlangs diende het bedrijf een aanvraag in voor een stedenbouwkundige vergunning. Intussen kreeg Electrabel een stedenbouwkundige vergunning voor drie windmolens op nagenoeg dezelfde locatie maar (nog) geen milieuvergunning. Om het helemaal complex te maken heeft Electrabel nu beroep aangetekend tegen de milieuvergunning van Electrawinds!'

De vzw zat ook niet stil en heeft bij de Raad van Vergunningsbetwistingen de vernietiging aangevraagd van de verleende vergunningen. Het gemeentebestuur van Erpe-Mere heeft beroep aangetekend tegen alle totnogtoe verleende vergunningen van Electrabel en Electrawinds. Het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem heeft beroep aangetekend tegen de milieuvergunning van Electrawinds.

‘Intussen is gebleken dat Electrabel een stedenbouwkundige vergunning gekregen heeft voor locaties waarvoor ze (nog) geen erfpachtovereenkomst heeft', zegt Van Royen. ‘De eigenaars hebben begrijpelijkerwijze ook beroep aangetekend.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=S430DF47

12-05-13

Electrabel: zwendel

electrabel.etiketten.zwendel.jpg

Electrabel licht haar klanten niet alleen op door middel van onverklaarbaar hoge facturen...

---

De Etikettenzwendel van Electrabel & co

Een uittreksel uit 'Opgelicht' van Tom De Meester, een onthutsend verhaal over wurgprijzen, machtsmisbruik en manipulatie.

De wet van Murphy bestaat echt. Net nu het dossier was ingediend om de Bourgogne, de bekendste wijnstreek van Frankrijk, als Unesco werelderfgoed te klasseren, brachten twee filous de hele terroir in opspraak. In de nacht van 13 juni 2012 werden Armand en Louis Cottin, de hoogbejaarde patroons van het gereputeerde wijnhuis Labouré-Roi in Nuits-Saint-Georges door het parket van Dijon van hun bed gelicht. Er was geknoeid met bijna twee miljoen flessen dure Bourgogne. Karaktervolle klassewijnen als de Charmes-Chambertin uit 2007 – rond in de mond, explosieve tonen van violet, verse hazelnoot en likeur van bloedsinaasappel – waren gemengd met doordeweekse tafelwijn. Op het etiket stond een cru, in de fles zat bocht. Heiligschennis.

Maar het wijnschandaal in Nuits-Saint-Georges is niets vergeleken met de etikettenzwendel op de stroommarkt. Want vergis u niet: groene stroom is nep, negen kansen op tien.

Groene stroom in de lift

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, nochtans. Groene stroom zit in de lift. U hebt vandaag keuze zat tussen groene stroomcontracten. Op vijf jaar tijd is het marktaandeel van duurzaam geproduceerde elektriciteit gestegen van 17 procent naar 54 procent. Goed voor het klimaat, en de luchtkwaliteit vaart er wel bij.

Maar helaas, officiële statistieken geven aan dat in België helemaal geen 54 procent groene stroom geproduceerd wordt, maar slechts 7 procent. Wat leveranciers als groene stroom verkopen, komt gewoon uit de kerncentrale van Doel of de gascentrale van Jemappes-sur-Sambre. Zoals de wijnboeren van de Bourgogne goedkope landwijn als een premier cru verkopen, zo verpatsen GDF Suez & co grijze elektriciteit als groene stroom.

Stroometikettering

‘Stroometikettering’ wordt de flessentrekkerij in het wereldje genoemd. In plaats van zelf te investeren in windmolens, zonnepanelen of biogascentrales, kopen slimme energieleveranciers groene etiketten, zogenaamde ‘garanties van oorsprong’, aan dumpingprijzen op de internationale markt. Grijze stroom wordt groengewassen, en het is niet eens illegaal.

In Europa wordt jaarlijks 200 miljoen megawattuur stroom groengewassen, dat is het stroomverbruik van zestig miljoen gezinnen. En België is nummer één. We zijn de grootste importeur van groene etiketten in Europa. 94 procent van die etiketten komt uit Scandinavië, vooral uit Noorse waterkrachtcentrales. Noorwegen is de groene kampioen van Europa. Met hun zeshonderd waterkrachtcentrales en windmolenparken slagen de Noren erin om bijna al hun energie duurzaam op te wekken. Die elektriciteit stroomt naar de Noorse huiskamers maar het groene etiket wordt met behulp van brokers, tussenhandelaars, op de internationale markt verkocht.

STX is zo’n broker die grossiert in virtuele groene stroom. De leerling-tovenaars van STX scheiden 'de groene waarde' van de 'fysieke elektriciteit', lees ik in de catalogus, zoals middeleeuwse alchemisten probeerden de natuurelementen vuur en aarde, lucht en water in een ordinair metaal als lood te scheiden, om er zo goud van te maken. Naast groene stroometiketten uit de Noorse waterkrachtcentrales heeft STX ook groene elektriciteit uit Zwitserland, van het gecertificeerd Nature Made Star-label, in de toonzaal, en Zweedse natuurstroom met het Bra Miljöval keurmerk.

Het is één oplichterij, pure fictie. Omdat zoveel groene certificaten aan buitenlandse stroombedrijven versjacherd worden, produceert Noorwegen officieel maar 23 procent groene energie. Terwijl elke Noor, van Oslo tot Hammerfest, weet dat zijn stroom voor de volle honderd procent uit windmolens komt, en uit de waterkrachtcentrale aan de fjord. Het lijkt wel hekserij.

Legale oplichterij

De Vreg, de officiële Vlaamse energiewaakhond, beaamt het volmondig. Dat u als milieubewuste verbruiker groene stroom koopt "betekent niet dat de leverancier ook echt investeert in groene energie”. Daarvoor is het groenwassen van grijze stroom veel te voordelig. De groene etiketten uit Noorse waterkrachtcentrales kosten peanuts, nog geen 30 eurocent per megawattuur. Voor het belachelijke bedrag van één euro kan GDF Suez of Essent stroom uit steenkool- of gascentrales voor een heel gezin groen kleuren. Het is veel goedkoper stroometiketten te kopen in Noorwegen dan in België te investeren in windmolens.

Tot in 2012 kregen die groenwassers van grijze stroom ook nog eens korting van de federale overheid. Terwijl het maar 30 eurocent kostte om een nucleair megawattuur groen te wassen, mocht de leverancier 3,30 euro minder taksen aanrekenen. En raad eens wie het verschil op zak stak? Juist, de energiebedrijven. Omdat het zo lucratief was, wasten Belgische energiebedrijven bijna veertig procent meer grijze stroom groen dan hun klanten vroegen. Een carrousel van groene stroom, en nogmaals: perfect legaal.

Greenwashing

Als je de websites van Electrabel & co moet geloven, is het groene stroomparadijs binnen handbereik. Maar elk jaar publiceert Greenpeace een objectieve doorlichting van de Belgische energiebedrijven. En dat valt dik tegen.

Essent profileert zich schaamteloos als de 'grootste producent van groene energie in de Benelux', maar eindigt in de ranking van Greenpeace wel als hekkensluiter, met nauwelijks 7 procent duurzame energieproductie. Ook Luminus scoort niet bijster goed in de ranking. Zoals verwacht kaapt Electrabel de hoofdprijs weg. Volgens de cijfers van Electrabel zelf is welgeteld 3,1 procent van de Electrabel-elektriciteit op duurzame wijze geproduceerd. En die groene energie produceert Electrabel dan nog in hout- gestookte biomassacentrales, een techniek die volgens de milieubeweging helemaal niet duurzaam is. Windmolens, zonne-energie of waterkracht zorgen bij Electrabel voor nog geen half procent van alle elektriciteit.

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/05/10/de-etikettenzwendel-van-electrabel-co

13-11-12

Electrabel hofleverancier van de overheid

freya-van-den-bossche-even-onwel-geworden.jpg


'Electrabel ondanks protest Vande Lanotte toch hofleverancier overheid'

28 oktober 2012,

Terwijl de Belgische fiscus Electrabel ervan beschuldigt honderden miljoenen belastingen te hebben ontdoken, is diezelfde energiereus vrijdag toch maar fijntjes hofleverancier van de federale overheid geworden. Weliswaar dik tegen de zin van SP.A-minister en ‘Electrabel-basher’ Johan Vande Lanotte.

Electrabel mag in 2013 de gas en elektriciteit leveren voor zowat alle federale overheidsgebouwen in ons land. De energiereus kwam als goedkoopste uit een aanbesteding waaraan ook nog twee andere grote energieleveranciers deelnamen. Met het contract is een bedrag van zo’n 65 miljoen euro gemoeid.

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) heeft het over een ‘bijzonder forse bezuiniging’ op de jaarlijkse energiefactuur van de federale overheid. ‘Het is voor de allereerste keer dat we een aanbesteding uitschreven voor bijna alle overheidsgebouwen tegelijk. Tot nog toe sloot elke overheidsdienst op zijn eigen houtje contracten af met een energieleverancier, waardoor we niet altijd de beste prijzen op de markt kregen.’

Strengere spelregels

Nog volgens Verherstraeten levert deze ‘groepsaankoop’ de federale overheid volgend jaar een besparing van 6,5 miljoen euro op. Een mooi bedrag in tijden van economische crisis. Toch was economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A), die het al een tijdje niet begrepen heeft op de volgens hem veel te dure energiereus Electrabel, allesbehalve enthousiast.

‘Maar dat heeft niks te maken met het feit dat Electrabel deze aanbesteding won’, klinkt het op zijn kabinet. ‘Wat ons tegen de borst stuit, is dat ook in dit contract de gasprijs verbonden is aan de prijs van de olie op de internationale markten. Dat mechanisme vinden wij niet correct.’

Dat het contract toch groen licht kreeg van de regering is omdat het alternatief – een tijdrovende nieuwe aanbesteding uitschrijven – ook de besparing van 7 miljoen euro in het gedrang bracht. ‘Maar voor het contract van 2014 gaan we de spelregels dus duidelijk nog veel strenger opstellen’, klinkt het ferm bij Vande Lanotte.

Klantenverlies

Verherstraeten en Vande Lanotte verwachten overigens van alle federale overheidsdiensten dat zij vanaf 2014 ook fors op hun verbruik gaan besparen. ‘Het is niet omdat we nu goedkopere energie aankopen, dat onze ambtenaren het licht ’s avonds mogen aan laten.’ Om een forse daling van het verbruik te kunnen halen, zal er worden samengewerkt met specialisten van de energiewaakhond CREG.

Electrabel kan het federale energie-contract overigens goed gebruiken, nu het door de aanhoudende kritiek van Vande Lanotte over haar ‘bedrieglijke hoge prijzen’, in een recordtempo klanten verliest. Voor aardgas is de energiereus afgelopen week zelfs onder de symbolische grens van een marktaandeel van vijftig procent gezakt.

Foto: Minister Freya Van den Bossche (sp.a) die bevoegd is voor Energie en Woonbeleid en zich blijkbaar graag laat fotograferen. Het kabinet van Van de Bossche ziet geen probleem in het feit dat honderden klanten van Electrabel electriciteitsrekeningen aankrijgen die niet overéénkomen met de werkelijke kosten voor hun verbruik en die ze onder zware dreigingen (deurwaarder, afsluiting electriciteit,) moeten betalen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121027_00349998

http://michaeltack.blogspot.be/2012/01/factuur-electrabel-het-was-mijn-energie.html

http://www.youtube.com/watch?v=UckiK6AUb44

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

Electrabel wil folterfilmpje Di Rupo van het net

electrabel-di-rupo.jpg27 juni 2012

Milieuorganisatie Greenpeace heeft een shockerend filmpje op het internet gezet waarin te zien is hoe Elio Di Rupo gegijzeld en gefolterd wordt door Electrabel om de kerncentrales langer open te houden. Electrabel noemt het filmpje 'totaal onaanvaardbaar' en dreigt met juridische stappen.

Twee mannen slepen in het filmpje een acteur mee die met zijn rode vlinderdas overduidelijk aan premier Elio Di Rupo doet denken. Nadat ze hem hebben vastgemaakt aan een stoel, hangen ze hem een natte doek over zijn hoofd en beginnen ze hem te 'waterboarden': ze gooien water over zijn gezicht waardoor hij dreigt te stikken. Daarna duwen ze hem een pistool tegen het hoofd en laten ze hem de tekst 'de kerncentrales zullen tien jaar langer open blijven' voorlezen vanop een kaart met het logo van Electrabel op.

'We willen het debat over de kernuitstap weer op de agenda zetten', zegt Eloi Glorieux, één van de campagneverantwoordelijken van Greenpeace. 'We willen dat de regering zijn belofte nakomt om de drie oudste kerncentrales in 2015 te sluiten. Dat staat zo in het regeerakkoord. Electrabel probeert de politiek te gijzelen en dreigt haar aardgascentrales te sluiten om zo de verouderde kerncentrales langer aan de gang te kunnen houden. We vragen de premier om niet toe te geven aan die nucleaire maffia.'

Premier Di Rupo zelf wou gisteren niet reageren op de beelden. Electrabel noemt het filmpje, dat gisteren ongeveer vijfduizend kijkers trok opYoutube, 'totaal onaanvaardbaar'. 'Zowel qua taal, stijl als qua woordkeuze getuigt dit van grote demagogie', zegt woordvoerster Lut Vande Velde. 'Er spreekt een totaal gebrek aan respect uit voor de bedrijfswereld, voor de politiek en voor de 7.200 mensen die bij Electrabel werken.' Electrabel bekijkt nu of het juridische stappen kan nemen. 'We moeten zien of we hier nog iets tegen kunnen doen', zegt Vande Velde.

Bij Greenpeace vinden ze niet dat ze te ver zijn gegaan. 'Als je ziet hoe Electrabel zelf al dertig jaar lang de Belgen uitperst door via hun machtspositie de hoogst mogelijke prijs te vragen voor hun energie, dan zijn wij nog erg braaf gebleven', zegt Glorieux. 'We hebben een duidelijke boodschap willen geven: we hopen dat de beslissing over de kernuitstap wordt genomen in het algemeen belang, en niet in functie van de winst van één multinational. En als de regering zich niet aan zijn belofte houdt en de kerncentrales toch langer openhoudt, dan stappen we naar de Raad van State om die beslissing aan te vechten.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120626_00201045

http://michaeltack.blogspot.be/2012/01/factuur-electrabel-het-was-mijn-energie.html

http://www.youtube.com/watch?v=UckiK6AUb44

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

Premier Di Rupo's problemen met Electrabel

FotoDiRupo.jpg

Electrabel maakt dankzij de afgeschreven kerncentrales, woekerwinsten.

Heel wat mensen ondervinden ook ernstige problemen met Electrabel.  Zij ontvangen electriciteitsrekeningen die niet overéénkomen met de werkelijke kosten voor hun verbruik en worden vervolgens gedwongen om deze rekeningen te betalen.

Premier Elio Di Rupo (PS, Parti Socialiste) verklaarde in een interview met Metro dat hij 'een einde wil maken aan het gevoel van straffeloosheid en dat een misstap niet zonder gevolgen mag blijven'. Dat kwam hem echter duur te staan...

http://www.youtube.com/watch?v=UckiK6AUb44

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

Problemen met Electrabel: Minister Van den Bossche 'antwoordt'

freya-van-den-bossche-even-onwel-geworden.jpg

van: VAN DEN BOSSCHE, kabinet kabinet.vandenbossche@vlaanderen.be
aan:  werkgroepmorkhoven@gmail.com
datum: 13 november 2012 15:52
onderwerp: RE: Problemen met electriciteits- en gasfacturen: sp.a, VLD, N-VA
verzonden door: vlaanderen.be

Geachte heer,

Het toezicht op het consumentenrecht, en dus ook op de opmaak van (afrekeningsfacturen) is in ons land een federale bevoegdheid waar minister Freya Van den Bossche als Vlaams minister voor Energie niet voor bevoegd is.

Indien u klachten zou hebben over uw afrekeningsfactuur neemt in u eerste instantie best contact op met uw leverancier.

Indien u niet tevreden bent over het resultaten kan u zich wenden tot de Ombudsdienst Energie:
Koningsstraat, 47
1000 Brussel
E-mail: klacht@ombudsmanenergie.be            
Telefoon: 02/211.10.60
Fax: 02/211.10.69

Met vriendelijke groeten,

Kabinet minister Van den Bossche

---

Electrabel.eind.afrekening.jpgElectriciteit op vijf jaar tijd 44 procent duurder

Het administratief antwoordje van het kabinet van Minister Van de Bossche (sp.a) die bevoegd is voor Energie en Woonbeleid, is een mooi voorbeeld van struisvogelpolitiek.

In plaats van in te gaan op onze opmerking dat er een blijkbaar een structureel probleem is omdat honderden klanten en ex-klanten van Electrabel geconfrontreerd worden met onverklaarbare facturen, laat de Minister ons weten dat deze mensen maar contact moeten opnemen met Electrabel die hen juist afdreigt met de afsluiting van gas en electriciteit of met het betalen van extra-deurwaarderskosten indien zij niet akkoord gaan met de ontvangen facturen.

En doordat de Ombudsman Energie slechts individuele klachten kan behandelen (alhoewel men zich kan afvragen hoeveel mensen er daadwerkelijk geholpen worden), kan Electrabel gewoon haar gang blijven gaan.

Maar zo verwonderlijk is dit niet. Van den Bossche laat immers ook toe dat Electrabel, dankzij de afgeschreven kerncentrales, woekerwinsten maakt en dat Electrabel nauwelijks belastingen moet betalen in België.

Verder zijn Van den Bossche en de Vlaamse regering verantwoordelijk voor het feit dat de consumenten de zonnepanelensubsidies aan de grote bedrijven zoals Electrabel, die de zonnepanelenparken als een louter financiële belegging zien, moeten betalen.
Een gemiddeld gezin betaalt 97 euro per jaar extra voor die zonnepanelen terwijl de electriciteit op vijf jaar tijd reeds 44 procent duurder werd.

Jan Boeykens, voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

Foto's: 1) Freya Van den Bossche die zich blijkbaar graag laat fotograferen  2) Een zogenoemde 'eindafrekening' van Electrabel die heel wat consumenten in de bus krijgen en die niets te maken heeft met het werkelijke electriciteitsverbruik

(Er waren problemen met deze publicatie, maar die verdwenen nadat er melding van werd gemaakt op andere blogs)

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

09-11-12

Elektriciteit werd op vijf jaar tijd maar liefst 44 procent duurder

Freya.Vanden.Bossche.GuyVerhofstadt.genever.GentseFeesten2006.jpgElektriciteit werd op vijf jaar tijd maar liefst 44 procent duurder. De gasprijs steeg zelfs met meer dan de helft. 
Electrabel maakt woekerwinsten, dankzij de afgeschreven kerncentrales, en betaalt in België nauwelijks belastingen.
Ook de forse toename van de subsidies voor zonnepanelen jagen de consument op kosten.
Grote bedrijven legden grote zonnepanelenparken aan, louter als financiële belegging.
De Vlaamse regering besliste onlangs dat de distributienetbeheerders de kostprijs van
zonnepanelensubsidies mogen doorrekenen aan de consumenten, via het distributienettarief in de stroomfactuur.
Alle gezinnen betalen mee, ook wie zelf géén zonnepanelen heeft liggen. Een gemiddeld gezin betaalt zo 97 euro per jaar extra voor de zonnepanelen van grote bedrijven.
De Vlaamse minister van energie, Freya Vandenbossche (sp.a Gent) is hiervoor verantwoordelijk.

De prijsverhoging van gas en electriciteit werd in mei 2011 doorgevoerd door distributienetbeheerder Eandis.
Eandis is een Belgische werkmaatschappij van het distributienet voor elektriciteit en aardgas die actief is in 239 gemeenten in Vlaanderen. Het bedrijf telt ruim 4250 medewerkers.
De aandeelhouders van Eandis zijn de gemengde Vlaamse distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas, met name Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas. 70% van de aandelen van Eandis zijn eigendom van de gemeenten. De overige 30% zijn momenteel eigendom van het privé-bedrijf Electrabel.
De Vlaamse gemeentes hebben via hun financieringsverenigingen een financiële participatie van 3% in Electrabel Customer Solutions.

De Raad van Bestuur bij Eandis bestaat helemaal uit lokale politici. De voorzitter is Geert Versnick (Open VLD, 'Partij van de Burger'), de Gentse OCMW-voorzitter, die tot voor kort ook – bij wijze van lucratieve bijverdienste - in de Raad van Bestuur van Electrabel zetelde. De ene dag verhoogt Geert Versnick de elektriciteitsprijs bij Eandis, de volgende dag ontvangt hij als OCMW-voorzitter gezinnen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen!

Foto: Guy Verhofstadt (Open VLD) en Freya Van den Bossche (sp.a) drinken jenever op de Gentse Feesten in 2006. Geert Versnick, Open VLD-OCMW-raadslid van de Stad Gent en toen nog lid van de raad van bestuur van Electrabel, ontbreekt.

----

Klachten electriciteits- en gasfacturen:

Indien men niet terecht kan bij de Ombudsdienst voor Energie die de verwerking van al de klachten niet aankan, schrijf, telefoneer, mail of fax dan naar Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie (sp.a) en laat ons weten of de minister de moeite wil doen om uw vraag te beäntwoorden.
Of schrijf naar Geert Versnick (Open VLD) en laat weten of hij de moed heeft om te reageren zodat men daarmee rekening kan houden bij de eerstvolgende federale verkiezingen in 2014.
Men kan ook Siegfried Bracke (NV-A) contacteren om te zien of hij bereid is om iets te ondernemen. 

Ombudsman voor Energie
http://www.ombudsmanenergie.be/index.php?lang=nl)

Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie en Wonen
Martelaarsplein 7, 1000 Brussel
Telefoon: 02 552 61 00
Fax: 02 552 61 01
kabinet.vandenbossche@vlaanderen.be
http://www.vlaanderen.be/nl/contact/adressengids/vlaamse-regering-2009-2014/freya-van-den-bossche-vlaams-minister-van-energie-wonen-steden-en-sociale-economie

OCMW voorzitter Geert Versnick
Onderbergen 86
9000 Gent
Schepen.Versnick@gent.be
http://www.geertversnick.be/

Siegfried Bracke
Huis der Afgevaardigden, bureau 1106
Leuvenseweg 21
1008 BRUSSEL
siegfried@siegfriedbracke.be
http://www.siegfriedbracke.be
https://twitter.com/sthbracke/status/262483553785376769

Links naar interessante artikels:
http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

03-11-12

Klachten Electrabel: Minister Van den Bossche zwijgt

freya-van-den-bossche-even-onwel-geworden.jpg

Klachten Electrabel

Minister Freya Van den Bossche (sp.a) die verantwoordelijk is voor Energie, blijft zwijgen over het feit dat honderden klanten van Electrabel  met onverklaarbare facturen krijgen te maken en vervolgens door deurwaarders van Electrabel onder druk worden gezet.

Dat geldt ook voor de klanten die van energie-leverancier durfden te veranderen.

Heel wat mensen die nog klant zijn van Electrabel, zijn bang om weg te gaan bij Electrabel. Zij vrezen immers dat Electrabel hen dan ook via een deurwaarder zal dwingen tot het betalen van de hoge bedragen die op de onjuiste facturen vermeld staan. 

Dat kan zeker niet de bedoeling geweest zijn van de Vlaamse regering die de 'concurrentie tussen de energiebedrijven' juist wilde aanmoedigen.

Het is verwonderlijk dat minister Van den Bossche die politiek verantwoordelijk is voor dit dossier, dergelijke intimidaties en oplichtingspraktijken goedkeurt.

Dat verklaart waarom de ombudsdienst Energie thans overspoeld wordt met klachten waarvoor geen oplossing kan gevonden worden (indien het zoeken van een oplossing de bedoeling is).

Profiterende criminelen

Doordat Van den Bossche niet optreedt, publiceert het criminele milieu ook voortdurend voorstellen tot het aangaan van leningen op deze blog:

Er werd een nieuwe reactie gepost op je blog op de notitie Action '1000 plaintes envers Electrabel' (29)
"WELKOM OP HENRY globale leningen Hallo goede dag, Ik ben de heer Tony Henry een geregistreerd en legitiem lening kredietverstrekker, geven we alle soorten van leningen tegen lage rente van 3% aan particulieren en bedrijven in nood van de lening. we geven leningen binnen het bereik van 2000 dollar euro en pond naar 500 miljoen dollar euro en pond als je nodig hebt finacail bijstand contact met ons op via E-mail: henry_loans17@yahoo.com. Bellow is het bedrijf de lening aanvraagformulier .... te vullen en terug te keren naar de aprover ofyour lening mogelijk te maken. Lening aanvraagformulier ingevuld terug te sturen ..... NAAM ADRES SEX AGE FAX TELEFOONNUMMER Huidige arbeidsplaats JAARLIJKSE WINST LAND LENING DUUR BEDRAG als lening Beste Regard De heer Tony Henry (c.e.o) In acknowlegde dit detail van het bedrijf verstrekt u met onze looptijd en voorwaarden."
Deze reactie werd gepost door Mr Tony Henry.

---

Fraude sociale woningen

vrouw.82jaar.op.straat.geelsehuisvesting.jpgMinister Van den Bossche is ook politiek verantwoordelijk voor het Woonbeleid. En ook op dat punt blijft zij in gebreke zoals het volgende verhaal aantoont.

We schreven de ex-Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD) en minister Van den Bossche herhaaldelijk over het gezinnetje B. met hun 82-jarige bedlegerige moeder die meer dan 20 jaar lang een woning van de Geelse Huisvesting huurden en steeds trouw de huur betaalden. Die dreigden op een bepaald moment als een vuilniszak op straat te worden gezet. Dat gebeurde nadat zij door enkele buren uit de wijk waren beschuldigd van het feit dat zij de dochter van hun nieuwe buurman (een fabrieksdirecteur) waren gaan aangegeven voor zwartwerk, wat zeer ongeloofwaardig was gezien zij met er een zeer goede relatie mee hadden. Zoals reeds in een andere zaak het geval was geweest, stelden de fabrieksdirecteur en enkele buren vervolgens een petitie in verband met 'lawaaioverlast' op en lieten die door de wijkagent aan het bestuur van de Geelse Huisvesting overmaken. Alhoewel het 'lawaaioverlast' nooit door de wijkagent of de lokale politie werd vastgesteld, nam het bestuur van de Geelse Huisvesting deze klacht onmiddellijk ernstig en liet zij een 'sociaal onderzoek' opstarten.

De sociaal assistente van de Geelse Huisvesting voerde een totaal éénzijdig onderzoek. Zij ging er van uit dat er inderdaad sprake was van 'lawaaioverlast'. Op een bepaald moment stelde zij in haar rapport dat de buurman 'geen deel wenste te nemen aan de ronde-tafelgesprekken'. Maar nadien schreef zij dat de man en de vrouw van het gezinnetje 'niet wilden meewerken'. Het gezinnetje werd maandenlang gepest door allerlei klachten van de fabrieksdirecteur die telkens gevolgd werden door  bezoekjes van de sociaal assitente. De vrouw van het gezinnetje schreef hierover naar het bestuur van de Geelse Huisvesting die haar met allerlei berichten en valse aantijgingen bestookte. De gesprekken met de Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a) bleven zonder resultaat. Het gezinnetje deed vervolgens een beroep op de Vrederechter die zich aanvankelijk welwillend opstelde maar er tenslotte mee akkoord ging dat de fabrieksdirecteur niet wenste deel te nemen aan de tal van voorgestelde verzoeningspogingen en daarop besliste om de zaak af te sluiten. De Geelse Huisvesting startte vervolgens met een gerechtelijke procedure die jarenlang bleef duren waardoor de vrouw van het gezinnetje een zelfmoordpoging ondernam. 

Uiteindelijk werd het gezinnetje (een getrouwd koppel met één van hun kinderen en hun 82-jarige moeder) uit huis gedreven.  De fabrieksdirecteur had intussen reeds lang, en voor de vijfde keer, een andere sociale woning gekregen. Dat gebeurde zonder dat hij zich eerst op een wachtlijst moest inschrijven.

Wij trachtten het gezinnetje te helpen door, als vertrouwenspersoon, deel te nemen aan de gesprekken met de sociaal assistente. We schreven ook jarenlang aan de sp.a-voorzitters Johan Vande Lanotte en Caroline Gennez. Ook de sp.a-parlementsleden en ministers werden aangeschreven maar die gaven zelfs geen antwoord.

Vlak voor de verkiezingen van 14 oktober 2012 contacteerden wij de nieuwe sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Deze wist ons te antwoorden dat hij ons schrijven over de hierboven beschreven fraude met sociale woningen aan minister Freya Van den Bossche doorgaf 'die terzake bevoegd is'.

Sindsdien hebben we echter niets meer van deze zaak vernomen en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de sp.a deze kwestie wil toedekken.

Voortgaande op het feit dat er in de sociale woonwijk reeds een andere petitie werd opgesteld waarin de verbanning van een wijkbewoner en zelfs de sluiting van diens blog op het internet werd geëist (deze zaak kwam zelfs in de Herentalse gemeenteraad ter sprake), was het vanaf het begin aan duidelijk dat de genaamde V., een sp.a-Herentals-gemeenteraadslid, achter deze zaak stak. V. die zichzelf destijds tot 'directeur-generaal' van het plaatselijke wijkcomité inzake de toewijzing van sociale woningen benoemde, zetelt reeds jarenlang in het bestuur van de Geelse Huisvesting en betrekt met zijn vrienden een aantal woningen van de Geelse Huisvesting in dezelfde wijk.

De man, die als bestuurslid van de Herentalse sp.a, al jarenlang goede contacten onderhoudt met de Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a), maakte een politieke bliksemcarrière. Na als 'directeur-generaal' van de door hem opgerichte wijkraad en bij de CD&V en Groen wat te hebben aangemodderd, stapte hij over naar sp.a. Herentals waar hij al gauw in het bestuur werd opgenomen. Die stelden hem aan tot bestuurslid van het Herentalse OCMW (Openbar Centrum voor Maatschappelijk Werk). In 2006 kon hij het met een hondertal stemmen tot gemeenteraadslid brengen. Na tot voorzitter van de Herentalse commissie Veiligheid en Politie te worden benoemd, werd hij aangesteld als vertegenwoordiger van twee intercommunales. Hij is thans lid van de politieraad Neteland die onder het gezag staat van burgemeester Jan Peeters (Peeters is ook de voorzitter van het Herentalse sp.a-bestuur waarvan V. eveneens deel uitmaakt).

Misschien wenst de sp.a deze zaak toe te dekken omdat zij weet dat V. betrokken was bij een grote doofpotaffaire en er processen-verbaal van ernstige zedenmisdrijven met minderjarigen op zijn naam staan...

De blogbeheerder
http://electrabel-klachten-plaintes.skynetblogs.be/

27-10-12

Electrabel Nieuws: Klanten dumpen Electrabel

G-rard-Mestrallet-PDG-de-GDF-Suez-.jpgAlhoewel stroom- en gasklanten Electrabel massaal schijnen te dumpen, meemt dat niet weg dat heel wat klanten of afhakende klanten door Electrabel worden gedwongen om onjuiste energiefacturen te betalen zonder dat de overheid daartegen optreedt.

Komt dat omdat Electrabel vanaf 2013 alle federale overheidsgebouwen - ministeries en kabinetten, maar bijvoorbeeld ook gevangenissen - van stroom
voorziet ?

In totaal gaat het om zo'n 45 miljoen euro aan elektriciteit en zo'n 20 miljoen euro aan gas...

-------

'Klanten dumpen Electrabel'

30 augustus 2012,

BRUSSEL - Electrabel verloor in één jaar 219.000 stroomklanten in Vlaanderen.

Electrabel heeft de voorbije twaalf maanden ruim 13 procent van zijn stroomklanten en 11 procent van zijn gasklanten kwijtgespeeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de marktaandelen van de energieleveranciers in Vlaanderen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.

Groepsaankopen en de heisa rond de plafonnering van de stroomprijzen begin april door de federale regering zijn de energieverbruikers aan het wegjagen bij Electrabel. Ook al probeerde het bedrijf eveneens in april tegengas te geven met de aankondiging van een verlaging van zijn vaste energietarieven.

Van het voortdurende klantenverlies van Electrabel hebben niet minder dan vier concurrenten geprofiteerd. Dat zijn Essent, Lampiris, Eneco en Nuon. De primus is Essent. De opmars van deze leverancier is voor een groot stuk te danken aan de groepsaankopen. Essent kwam regelmatig als beste koop uit de bus. Zijn marktaandeel als gasleverancier steeg in twaalf maanden tijd van 1,98 naar 5,53 procent. Als stroomleverancier ging het van een marktaandeel van 2,08 naar 4,18 procent.

Het ziet er volgens de Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A), alvast naar uit dat de consument de voorbije maanden en masse ontdekt heeft zijn dat de prijzen van de leveranciers vergelijken de makkelijkste en snelste manier is om te besparen op de energiefactuur. Na zeven maanden zijn in Vlaanderen al meer gezinnen en bedrijven van energieleverancier veranderd dan in heel 2011. Het betekent dat dit jaar al 8,46 procent van alle Vlaamse stroomverbruikers al overgestapt is naar een andere leverancier en 9,66 procent van alle gasverbruikers.

Deze forse en snelle stijging van het aantal wissels gaat de leveranciers dwingen om elkaar nog meer te gaan beconcurreren op prijs en klantvriendelijkheid, hoopt Van den Bossche.

Opvallend is wel dat de huidige nummer twee op de Vlaamse energiemarkt, Luminus, niet kan profiteren van het weglopen van de klanten bij Electrabel. Het trappelt al een jaar ter plaatse.

Electrabel blijft ondanks het zware klantenverlies met nog meerdere lengten voorsprong de grootste energieleverancier van Vlaanderen. Het levert nog altijd stroom en gas aan ruim de helft van alle energieverbruikers.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF...

Foto: Gerard Mestrallet (63) die sinds 1995 de Franse groep Suez leidt. Suez fusioneerde in 2008 met Gaz de France tot GDF Suez. Deze energiereus controleert in ons land onder meer Electrabel. In 2011 verdiende  Mestrallet een salaris van 3.089.367 euro. Zijn vast salaris bedroeg 1,4 miljoen euro en zijn variabel salaris 1,683 miljoen euro.  In 2011 kreeg hij 87.000 aandelen toegezegd kreeg die hij in 2016 definitief verwerft als hij resultaten boekt. Daarnaast verkocht Mestrallet in januari en september van 2011 opties voor meer dan een miljoen euro.

Noot: Op 18 mei 2012 verklaarde Electrabel nog dat het 'niet meer wilde investeren in België' en dat het 'liever investeringen doet in het buitenland'.  Het is dan ook bijzonder vreemd dat Electrabel vanaf 2013 alle federale overheidsgebouwen - ministeries en kabinetten, maar bijvoorbeeld ook gevangenissen - van stroom voorziet.

19:20 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws, Klanten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Electrabel nieuws: sp.a standpunt

Johan-Vande-Lanotte-SP-A.1.jpgWat vinden de politici over de belastingsontduikingen en oplichtingspraktijken van Electrabel ?

Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat niet akkoord met deze gang van zaken. Maar wordt hij wel voldoende gesteund door zijn partijbestuur en welke concrete maatregelen denkt de sp.a te zullen nemen ?

----

'Geen plezier in op Electrabel schieten'

woensdag 26 september 2012

Jos Bouveroux was gisteren in zijn column ('Energie (wan)beleid') niet bepaald mals voor vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a). De minister reageert.

DOOR JOHAN VANDE LANOTTE MINISTER VAN ECONOMIE, CONSUMENTEN EN DE NOORDZEE.

Beste Jos,

Ik heb jouw opinie gelezen over het energiedebat. Je ergert je aan de soms tegengestelde berichten, je vindt het niet kunnen dat je ongerust zou moeten zijn over de bevoorradingszekerheid en je vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de keuze van energieleverancier: dat doen we toch ook niet met auto's. Ten slotte denk je dat ik er plezier in schep op Electrabel te schieten. Wel Jos, laat me duidelijk zijn, ik schep daar geen plezier in. Ik vond ook dat twijfel over bevoorradingszekerheid nefast is, dat de overheid zich niet met de energieprijzen zou moeten bezighouden en eigenlijk haat ik het dat we voortdurend in de clinch gaan met een van de grootste bedrijven van ons land. Vooral omdat zij 7.000 mensen tewerkstellen en die werknemers finaal het slachtoffer van die hetze kunnen zijn. Zowel zondag als maandag sprak ik met verschillenden van hen.

Maar, beste Jos, je ziet één ding over het hoofd. Voor een sereen klimaat moet er bereidheid zijn om tot redelijke oplossingen te komen. En dat klimaat is er nog altijd niet. Meer nog. Hoe langer ik me in deze materie verdiep, hoe erger ik het vind. Mag ik je één voorbeeld geven? Het gas dat GDF Suez (het moederbedrijf van Electrabel) koopt, koopt het voor Frankrijk en België samen. In België verkoopt het dat gas 25 procent duurder dan in Frankrijk. Ik heb het dus niet over distributienettarieven, transportkosten, belastingen of heffingen. Die zijn ongeveer even hoog als in Frankrijk. Maar hetzelfde product wordt aan de Belgische gezinnen een vierde duurder verkocht dan aan de Franse gezinnen. Dat is niet mijn stelling, maar een analyse van de CREG (de Belgische energiewaakhond, red.).

Ik geef alleen maar dit voorbeeld. Er zijn er nog andere. Ik schep daar geen genoegen in, Jos. Ik vind dat gewoon aanstootgevend. Ik heb de voorbije dagen de facturen van enkele gezinnen vergeleken. Enkele dagen geleden kwam een mevrouw me in Mechelen uitleggen dat ze vanaf 20 uur de verwarming uitzet en een deken over zich slaat om warm te blijven. Uit haar factuur bleek effectief dat ze weinig verwarmde. Toch zou een overstap haar 300 euro opbrengen. Ze schrok daarvan. Ongelooflijk. Hoe kan je denken dat ik daar genoegen in zou scheppen? Hoe kan je denken dat ik dat lijdzaam zou ondergaan? Hoe kan je zeggen dat de overheid zich hier niet mee moet bezighouden?

Waarmee dan wel?

Johan

http://oostende.s-p-a.be/nieuws/geen-plezier-in-op-electr...

18:19 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws, sp.a | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Electrabel beschuldigd van belastingsontduiking

electrabel.Suez2.jpg

Electrabel wordt niet alleen in vraag gesteld omtrent de afschrijving van de verouderde kerncentrales (waarin het weigert openheid van zaken te geven) en de oplichting terzake van de Belgische Staat maar wordt nu ook beschuldigd van belastingsontduiking.

Hoe staat het nu met de duizenden Electrabel-klanten die onjuiste voorschotfacturen moeten betalen en met een deurwaarder worden afgedreigd ? Heeft de Belgische Staat wel voldoende oog voor de bescherming van de energiegebruikers tegen de malafide praktijken van energiebedrijven ?  Waatom wenst de regering Di Rupo geen prioriteit te geven aan de bestrijding van de corruptie ? Waarom worden er geen parlementaire vragen terzake ?

Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, wordt in tegenstelling tot de gebruikers die door deurwaarders en electriciteitsafsluitingen onder druk worden gezet om onverklaarbare facturen te betalen, steenrijk dankzij de hoge energieprijzen. Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde...

----

Electrabel en co beschuldigd van belastingsontduiking
27/10/12 - Bron: belga.be
 
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) beschuldigt Electrabel en andere Belgische bedrijven van de energiegroep GDF Suez van grootschalige belastingontduiking. Er staat liefst 285 miljoen euro op het spel. Dat bevestigt de woordvoerder van GDF Suez, Kristof Scheldeman, aan de krant De Tijd.

De belastingontduiking zou gebeuren via filialen van Electrabel en co in Luxemburg. Op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven via Luxemburg boeken, zouden ze zo goed als geen belasting betalen.

Zo zou de Belgische schatkist ettelijke miljoenen euro's mislopen en kunnen Electrabel en co hun winsten nog vergroten. De fiscus claimt 285 miljoen euro voor de periode 2003-2008.

Raad van bestuur
Dat ligt des te gevoeliger omdat toen ook Belgische politici en topzakenlui de raad van bestuur van Electrabel bevolkten. Een van hen, Geert Versnick (Open Vld), zegt dat hij nooit wat vernam over de constructie via Luxemburg.

De zaak is ook delicaat voor de relaties tussen België en Luxemburg. Want de belastinginspectie kon de hand leggen op een vertrouwelijke overeenkomst die de Luxemburgse fiscus sloot met de Luxemburgse filialen van Electrabel en co. Daarin beloven de Luxemburgers dat ze amper belastingen zullen heffen op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven in het groothertogdom boeken. Er is sprake van een verwaarloosbaar belastingtarief van 1,8 procent.

Illegaal
De Belgische fiscus spreekt in zijn documenten letterlijk over het "misbruiken" van het dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Luxemburg. Zo'n verdrag vermijdt dat mensen en bedrijven op dezelfde bedragen twee keer worden belast, hier en in Luxemburg. Maar onze fiscus stelt dat het akkoord met Electrabel en co om amper belastingen te vragen illegaal is, ook volgens de Luxemburgse wet.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detai...

(Er waren problemen met de publicatie van dit bericht)

25-10-12

Electrabel nieuws

Electrabel.Suez.Albert.Frère.jpg

Van: Jan Boeykens
Datum: 25 oktober 2012
Aan: info@s-p-a.be

Ter attentie van de heer Tobback, Sp.a-voorziiter

Geachte Heer Tobback,

Buiten het dossier inzake de Geelse Huisvesting, werken we ondermeer ook rond een dossier inzake Electrabel.

Heel wat klanten van Electrabel klagen over onjuiste facturen waarvan de bedragen steeds via een deurwaarder van Electrabel worden opgeëist.
 
De Ombudsman Energie die destijds na lange tijd en vele discussies werd aangesteld omdat het een politieke benoeming betrof, weet dit probleem blijkbaar niet op te lossen.

Uw politieke collega, Minister van Energie (en Woonbeleid) Freya Van den Bossche van de Sp.a, is verantwoordelijk voor deze materie.

In bijlage zend ik u een kopie van een bericht dat op 'Klachten Electrabel' werd gepubliceerd.

Mag ik u verzoeken om de Minister terzake te contacteren ?

In afwachting van uw antwoord, teken ik,

Met vriendelijke groet,

Jan Boeykens

-----

AlbertFrère2.jpg

Electrabel's 'voorschotfactuur'

Eén van onze lezers schreef ons dat zij van energieleverancier veranderde en dat Electrabel hem, via een gerechtsdeurwaarder, nu een zogenoemd 'voorschotfactuur' van een maand wil laten betalen terwijl het slechts over een periode van 6 dagen gaat.

Ons antwoord:

Uw zaak toont op een simpele manier aan op welke manier honderden, zoniet duizenden klanten van Electrabel, opgelicht en bestolen worden.

Naar aanleiding van de talrijke klachten, schreven we herhaaldelijk naar de Ombudsdienst voor Energie, Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) en de verkozen parlementsleden van alle grote politieke partijen (Sp.a, CD&V en VLD).

Maar we kregen geen enkel antwoord, laat staan dat er een parlementaire vraag werd gesteld of men de opdracht gaf om deze dagelijkse oplichtingspraktijken te onderzoeken.

Het probleem is dat heel wat parlementsleden in de bestuursraden van Electrabel zetelen en dat de regering Di Rupo bij haar aantreden stelde dat zij geen prioriteit wenst te verlenen aan de bestrijding van de corruptie.

De Belgische Staat laat zich, op kosten van de belastingsbetaler, ook letterlijk uitzuigen door Electrabel. 

Over het precieze bedrag van de monsterwinsten op de afgeschreven kerncentrales weigert GDF Suez Electrabel geen enkele inzage te verlenen.

De Electrabel-zaak toont aan in welke mate de politieke corruptie in België is gevorderd.

De Belgische burger begint gelukkig te begrijpen dat er met de politieke partijen die altijd aan de macht zijn geweest in België, en die de macht steeds onderling verdeeld hebben, niets meer aan te vangen is. 

Indien u wil, wil ik voor uw zaak opkomen omdat het een duidelijk voorbeeld is.

---

Foto's: Albert Frère.  Uit een onderzoek van de PVDA blijkt dat Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, steenrijk wordt dankzij de hoge energieprijzen.  Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde.

07:00 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-12

Electrabel Nieuws

AlbertFrère2.jpg

Electrabel's 'voorschotfactuur'

Eén van onze lezers schreef ons dat zij van energieleverancier veranderde en dat Electrabel hem, via een gerechtsdeurwaarder, nu een zogenoemd 'voorschotfactuur' van een maand wil laten betalen terwijl het slechts over een periode van 6 dagen gaat.

Ons antwoord:

Uw zaak toont op een simpele manier aan op welke manier honderden, zoniet duizenden klanten van Electrabel, opgelicht en bestolen worden.

Naar aanleiding van de talrijke klachten, schreven we herhaaldelijk naar de Ombudsdienst voor Energie, Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) en de verkozen parlementsleden van alle grote politieke partijen (Sp.a, CD&V en VLD).

Maar we kregen geen enkel antwoord, laat staan dat er een parlementaire vraag werd gesteld of men de opdracht gaf om deze dagelijkse oplichtingspraktijken te onderzoeken.

Het probleem is dat heel wat parlementsleden in de bestuursraden van Electrabel zetelen en dat de regering Di Rupo bij haar aantreden stelde dat zij geen prioriteit wenst te verlenen aan de bestrijding van de corruptie.

De Belgische Staat laat zich, op kosten van de belastingsbetaler, ook letterlijk uitzuigen door Electrabel. 

Over het precieze bedrag van de monsterwinsten op de afgeschreven kerncentrales weigert GDF Suez Electrabel geen enkele inzage te verlenen.

De Electrabel-zaak toont aan in welke mate de politieke corruptie in België is gevorderd.

De Belgische burger begint gelukkig te begrijpen dat er met de politieke partijen die altijd aan de macht zijn geweest in België, en die de macht steeds onderling verdeeld hebben, niets meer aan te vangen is. 

Indien u wil, wil ik voor uw zaak opkomen omdat het een duidelijk voorbeeld is.

 

W.M.

blogbeheerder

-----

 

Vanden.Bossche.minister.Sp.a.jpg


'Test-Aankoop heeft besloten de Electrabel-klanten te hulp te komen'

De consumentenorganisatie gaat in de tegenaanval nadat ze de hand heeft kunnen leggen op de concrete tarieven die Electrabel vanaf september wil aanrekenen.

Test-Aankoop is verbolgen, omdat prijssimulaties aantonen dat Electrabel de verbruikers valse hoop heeft gegeven. De elektriciteits- en gasleverancier zei dat de prijsverhoging voor aardgas vanaf 1 september tussen 13 en 20 procent hoger zal liggen. Volgens de consumentenvereniging blijkt uit simulaties met de definitieve tarieven van Electrabel dat zo goed als alle Electrabel-klanten 20 procent meer zullen betalen voor aardgas.

Uit de prijssimulatie blijkt bovendien dat Electrabel weinig of geen onderscheid maakt tussen klanten die bij hem terechtgekomen zijn omdat hij fungeert als standaardleverancier, en gasverbruikers die een echt leveringscontract hebben ondertekend.

Voor Test-Aankoop staat het als een paal boven water dat de andere gasleveranciers goedkoper zijn geworden dan Electrabel. In Wallonië en Vlaanderen scoort Luminus met de Actief-prijsformule het best. In Brussel is Lampiris nu goedkoper dan Electrabel.

Via de tariefsimulator op de site of een hotline kunnen de gasverbruikers te weten komen wie vanaf september de goedkoopste leverancier is.

Gazet van Antwerpen, 20.6.2007

 

Foto 1: Albert Frère.  Uit een onderzoek van de PVDA blijkt dat Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, steenrijk wordt dankzij de hoge energieprijzen.  Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde. Is het misschien daarom dat de Belgische regering met Elio Di Rupo (Parti socialiste) als premier en Freya Van den Bossche (Sp.a) als Minister van Energie, 'geen prioriteit wenst te besteden aan de bestrijding van de corruptie' ?

Foto 2: Freya Van den Bossche, Minister van Energie.