13-11-12

Electrabel hofleverancier van de overheid

freya-van-den-bossche-even-onwel-geworden.jpg


'Electrabel ondanks protest Vande Lanotte toch hofleverancier overheid'

28 oktober 2012,

Terwijl de Belgische fiscus Electrabel ervan beschuldigt honderden miljoenen belastingen te hebben ontdoken, is diezelfde energiereus vrijdag toch maar fijntjes hofleverancier van de federale overheid geworden. Weliswaar dik tegen de zin van SP.A-minister en ‘Electrabel-basher’ Johan Vande Lanotte.

Electrabel mag in 2013 de gas en elektriciteit leveren voor zowat alle federale overheidsgebouwen in ons land. De energiereus kwam als goedkoopste uit een aanbesteding waaraan ook nog twee andere grote energieleveranciers deelnamen. Met het contract is een bedrag van zo’n 65 miljoen euro gemoeid.

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) heeft het over een ‘bijzonder forse bezuiniging’ op de jaarlijkse energiefactuur van de federale overheid. ‘Het is voor de allereerste keer dat we een aanbesteding uitschreven voor bijna alle overheidsgebouwen tegelijk. Tot nog toe sloot elke overheidsdienst op zijn eigen houtje contracten af met een energieleverancier, waardoor we niet altijd de beste prijzen op de markt kregen.’

Strengere spelregels

Nog volgens Verherstraeten levert deze ‘groepsaankoop’ de federale overheid volgend jaar een besparing van 6,5 miljoen euro op. Een mooi bedrag in tijden van economische crisis. Toch was economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A), die het al een tijdje niet begrepen heeft op de volgens hem veel te dure energiereus Electrabel, allesbehalve enthousiast.

‘Maar dat heeft niks te maken met het feit dat Electrabel deze aanbesteding won’, klinkt het op zijn kabinet. ‘Wat ons tegen de borst stuit, is dat ook in dit contract de gasprijs verbonden is aan de prijs van de olie op de internationale markten. Dat mechanisme vinden wij niet correct.’

Dat het contract toch groen licht kreeg van de regering is omdat het alternatief – een tijdrovende nieuwe aanbesteding uitschrijven – ook de besparing van 7 miljoen euro in het gedrang bracht. ‘Maar voor het contract van 2014 gaan we de spelregels dus duidelijk nog veel strenger opstellen’, klinkt het ferm bij Vande Lanotte.

Klantenverlies

Verherstraeten en Vande Lanotte verwachten overigens van alle federale overheidsdiensten dat zij vanaf 2014 ook fors op hun verbruik gaan besparen. ‘Het is niet omdat we nu goedkopere energie aankopen, dat onze ambtenaren het licht ’s avonds mogen aan laten.’ Om een forse daling van het verbruik te kunnen halen, zal er worden samengewerkt met specialisten van de energiewaakhond CREG.

Electrabel kan het federale energie-contract overigens goed gebruiken, nu het door de aanhoudende kritiek van Vande Lanotte over haar ‘bedrieglijke hoge prijzen’, in een recordtempo klanten verliest. Voor aardgas is de energiereus afgelopen week zelfs onder de symbolische grens van een marktaandeel van vijftig procent gezakt.

Foto: Minister Freya Van den Bossche (sp.a) die bevoegd is voor Energie en Woonbeleid en zich blijkbaar graag laat fotograferen. Het kabinet van Van de Bossche ziet geen probleem in het feit dat honderden klanten van Electrabel electriciteitsrekeningen aankrijgen die niet overéénkomen met de werkelijke kosten voor hun verbruik en die ze onder zware dreigingen (deurwaarder, afsluiting electriciteit,) moeten betalen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121027_00349998

http://michaeltack.blogspot.be/2012/01/factuur-electrabel-het-was-mijn-energie.html

http://www.youtube.com/watch?v=UckiK6AUb44

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

De commentaren zijn gesloten.