27-10-12

Electrabel Nieuws: Klanten dumpen Electrabel

G-rard-Mestrallet-PDG-de-GDF-Suez-.jpgAlhoewel stroom- en gasklanten Electrabel massaal schijnen te dumpen, meemt dat niet weg dat heel wat klanten of afhakende klanten door Electrabel worden gedwongen om onjuiste energiefacturen te betalen zonder dat de overheid daartegen optreedt.

Komt dat omdat Electrabel vanaf 2013 alle federale overheidsgebouwen - ministeries en kabinetten, maar bijvoorbeeld ook gevangenissen - van stroom
voorziet ?

In totaal gaat het om zo'n 45 miljoen euro aan elektriciteit en zo'n 20 miljoen euro aan gas...

-------

'Klanten dumpen Electrabel'

30 augustus 2012,

BRUSSEL - Electrabel verloor in één jaar 219.000 stroomklanten in Vlaanderen.

Electrabel heeft de voorbije twaalf maanden ruim 13 procent van zijn stroomklanten en 11 procent van zijn gasklanten kwijtgespeeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de marktaandelen van de energieleveranciers in Vlaanderen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.

Groepsaankopen en de heisa rond de plafonnering van de stroomprijzen begin april door de federale regering zijn de energieverbruikers aan het wegjagen bij Electrabel. Ook al probeerde het bedrijf eveneens in april tegengas te geven met de aankondiging van een verlaging van zijn vaste energietarieven.

Van het voortdurende klantenverlies van Electrabel hebben niet minder dan vier concurrenten geprofiteerd. Dat zijn Essent, Lampiris, Eneco en Nuon. De primus is Essent. De opmars van deze leverancier is voor een groot stuk te danken aan de groepsaankopen. Essent kwam regelmatig als beste koop uit de bus. Zijn marktaandeel als gasleverancier steeg in twaalf maanden tijd van 1,98 naar 5,53 procent. Als stroomleverancier ging het van een marktaandeel van 2,08 naar 4,18 procent.

Het ziet er volgens de Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A), alvast naar uit dat de consument de voorbije maanden en masse ontdekt heeft zijn dat de prijzen van de leveranciers vergelijken de makkelijkste en snelste manier is om te besparen op de energiefactuur. Na zeven maanden zijn in Vlaanderen al meer gezinnen en bedrijven van energieleverancier veranderd dan in heel 2011. Het betekent dat dit jaar al 8,46 procent van alle Vlaamse stroomverbruikers al overgestapt is naar een andere leverancier en 9,66 procent van alle gasverbruikers.

Deze forse en snelle stijging van het aantal wissels gaat de leveranciers dwingen om elkaar nog meer te gaan beconcurreren op prijs en klantvriendelijkheid, hoopt Van den Bossche.

Opvallend is wel dat de huidige nummer twee op de Vlaamse energiemarkt, Luminus, niet kan profiteren van het weglopen van de klanten bij Electrabel. Het trappelt al een jaar ter plaatse.

Electrabel blijft ondanks het zware klantenverlies met nog meerdere lengten voorsprong de grootste energieleverancier van Vlaanderen. Het levert nog altijd stroom en gas aan ruim de helft van alle energieverbruikers.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF...

Foto: Gerard Mestrallet (63) die sinds 1995 de Franse groep Suez leidt. Suez fusioneerde in 2008 met Gaz de France tot GDF Suez. Deze energiereus controleert in ons land onder meer Electrabel. In 2011 verdiende  Mestrallet een salaris van 3.089.367 euro. Zijn vast salaris bedroeg 1,4 miljoen euro en zijn variabel salaris 1,683 miljoen euro.  In 2011 kreeg hij 87.000 aandelen toegezegd kreeg die hij in 2016 definitief verwerft als hij resultaten boekt. Daarnaast verkocht Mestrallet in januari en september van 2011 opties voor meer dan een miljoen euro.

Noot: Op 18 mei 2012 verklaarde Electrabel nog dat het 'niet meer wilde investeren in België' en dat het 'liever investeringen doet in het buitenland'.  Het is dan ook bijzonder vreemd dat Electrabel vanaf 2013 alle federale overheidsgebouwen - ministeries en kabinetten, maar bijvoorbeeld ook gevangenissen - van stroom voorziet.

19:20 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws, Klanten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Electrabel nieuws: sp.a standpunt

Johan-Vande-Lanotte-SP-A.1.jpgWat vinden de politici over de belastingsontduikingen en oplichtingspraktijken van Electrabel ?

Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat niet akkoord met deze gang van zaken. Maar wordt hij wel voldoende gesteund door zijn partijbestuur en welke concrete maatregelen denkt de sp.a te zullen nemen ?

----

'Geen plezier in op Electrabel schieten'

woensdag 26 september 2012

Jos Bouveroux was gisteren in zijn column ('Energie (wan)beleid') niet bepaald mals voor vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a). De minister reageert.

DOOR JOHAN VANDE LANOTTE MINISTER VAN ECONOMIE, CONSUMENTEN EN DE NOORDZEE.

Beste Jos,

Ik heb jouw opinie gelezen over het energiedebat. Je ergert je aan de soms tegengestelde berichten, je vindt het niet kunnen dat je ongerust zou moeten zijn over de bevoorradingszekerheid en je vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de keuze van energieleverancier: dat doen we toch ook niet met auto's. Ten slotte denk je dat ik er plezier in schep op Electrabel te schieten. Wel Jos, laat me duidelijk zijn, ik schep daar geen plezier in. Ik vond ook dat twijfel over bevoorradingszekerheid nefast is, dat de overheid zich niet met de energieprijzen zou moeten bezighouden en eigenlijk haat ik het dat we voortdurend in de clinch gaan met een van de grootste bedrijven van ons land. Vooral omdat zij 7.000 mensen tewerkstellen en die werknemers finaal het slachtoffer van die hetze kunnen zijn. Zowel zondag als maandag sprak ik met verschillenden van hen.

Maar, beste Jos, je ziet één ding over het hoofd. Voor een sereen klimaat moet er bereidheid zijn om tot redelijke oplossingen te komen. En dat klimaat is er nog altijd niet. Meer nog. Hoe langer ik me in deze materie verdiep, hoe erger ik het vind. Mag ik je één voorbeeld geven? Het gas dat GDF Suez (het moederbedrijf van Electrabel) koopt, koopt het voor Frankrijk en België samen. In België verkoopt het dat gas 25 procent duurder dan in Frankrijk. Ik heb het dus niet over distributienettarieven, transportkosten, belastingen of heffingen. Die zijn ongeveer even hoog als in Frankrijk. Maar hetzelfde product wordt aan de Belgische gezinnen een vierde duurder verkocht dan aan de Franse gezinnen. Dat is niet mijn stelling, maar een analyse van de CREG (de Belgische energiewaakhond, red.).

Ik geef alleen maar dit voorbeeld. Er zijn er nog andere. Ik schep daar geen genoegen in, Jos. Ik vind dat gewoon aanstootgevend. Ik heb de voorbije dagen de facturen van enkele gezinnen vergeleken. Enkele dagen geleden kwam een mevrouw me in Mechelen uitleggen dat ze vanaf 20 uur de verwarming uitzet en een deken over zich slaat om warm te blijven. Uit haar factuur bleek effectief dat ze weinig verwarmde. Toch zou een overstap haar 300 euro opbrengen. Ze schrok daarvan. Ongelooflijk. Hoe kan je denken dat ik daar genoegen in zou scheppen? Hoe kan je denken dat ik dat lijdzaam zou ondergaan? Hoe kan je zeggen dat de overheid zich hier niet mee moet bezighouden?

Waarmee dan wel?

Johan

http://oostende.s-p-a.be/nieuws/geen-plezier-in-op-electr...

18:19 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws, sp.a | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Electrabel beschuldigd van belastingsontduiking

electrabel.Suez2.jpg

Electrabel wordt niet alleen in vraag gesteld omtrent de afschrijving van de verouderde kerncentrales (waarin het weigert openheid van zaken te geven) en de oplichting terzake van de Belgische Staat maar wordt nu ook beschuldigd van belastingsontduiking.

Hoe staat het nu met de duizenden Electrabel-klanten die onjuiste voorschotfacturen moeten betalen en met een deurwaarder worden afgedreigd ? Heeft de Belgische Staat wel voldoende oog voor de bescherming van de energiegebruikers tegen de malafide praktijken van energiebedrijven ?  Waatom wenst de regering Di Rupo geen prioriteit te geven aan de bestrijding van de corruptie ? Waarom worden er geen parlementaire vragen terzake ?

Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, wordt in tegenstelling tot de gebruikers die door deurwaarders en electriciteitsafsluitingen onder druk worden gezet om onverklaarbare facturen te betalen, steenrijk dankzij de hoge energieprijzen. Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde...

----

Electrabel en co beschuldigd van belastingsontduiking
27/10/12 - Bron: belga.be
 
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) beschuldigt Electrabel en andere Belgische bedrijven van de energiegroep GDF Suez van grootschalige belastingontduiking. Er staat liefst 285 miljoen euro op het spel. Dat bevestigt de woordvoerder van GDF Suez, Kristof Scheldeman, aan de krant De Tijd.

De belastingontduiking zou gebeuren via filialen van Electrabel en co in Luxemburg. Op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven via Luxemburg boeken, zouden ze zo goed als geen belasting betalen.

Zo zou de Belgische schatkist ettelijke miljoenen euro's mislopen en kunnen Electrabel en co hun winsten nog vergroten. De fiscus claimt 285 miljoen euro voor de periode 2003-2008.

Raad van bestuur
Dat ligt des te gevoeliger omdat toen ook Belgische politici en topzakenlui de raad van bestuur van Electrabel bevolkten. Een van hen, Geert Versnick (Open Vld), zegt dat hij nooit wat vernam over de constructie via Luxemburg.

De zaak is ook delicaat voor de relaties tussen België en Luxemburg. Want de belastinginspectie kon de hand leggen op een vertrouwelijke overeenkomst die de Luxemburgse fiscus sloot met de Luxemburgse filialen van Electrabel en co. Daarin beloven de Luxemburgers dat ze amper belastingen zullen heffen op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven in het groothertogdom boeken. Er is sprake van een verwaarloosbaar belastingtarief van 1,8 procent.

Illegaal
De Belgische fiscus spreekt in zijn documenten letterlijk over het "misbruiken" van het dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Luxemburg. Zo'n verdrag vermijdt dat mensen en bedrijven op dezelfde bedragen twee keer worden belast, hier en in Luxemburg. Maar onze fiscus stelt dat het akkoord met Electrabel en co om amper belastingen te vragen illegaal is, ook volgens de Luxemburgse wet.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detai...

(Er waren problemen met de publicatie van dit bericht)

25-10-12

Electrabel nieuws

Electrabel.Suez.Albert.Frère.jpg

Van: Jan Boeykens
Datum: 25 oktober 2012
Aan: info@s-p-a.be

Ter attentie van de heer Tobback, Sp.a-voorziiter

Geachte Heer Tobback,

Buiten het dossier inzake de Geelse Huisvesting, werken we ondermeer ook rond een dossier inzake Electrabel.

Heel wat klanten van Electrabel klagen over onjuiste facturen waarvan de bedragen steeds via een deurwaarder van Electrabel worden opgeëist.
 
De Ombudsman Energie die destijds na lange tijd en vele discussies werd aangesteld omdat het een politieke benoeming betrof, weet dit probleem blijkbaar niet op te lossen.

Uw politieke collega, Minister van Energie (en Woonbeleid) Freya Van den Bossche van de Sp.a, is verantwoordelijk voor deze materie.

In bijlage zend ik u een kopie van een bericht dat op 'Klachten Electrabel' werd gepubliceerd.

Mag ik u verzoeken om de Minister terzake te contacteren ?

In afwachting van uw antwoord, teken ik,

Met vriendelijke groet,

Jan Boeykens

-----

AlbertFrère2.jpg

Electrabel's 'voorschotfactuur'

Eén van onze lezers schreef ons dat zij van energieleverancier veranderde en dat Electrabel hem, via een gerechtsdeurwaarder, nu een zogenoemd 'voorschotfactuur' van een maand wil laten betalen terwijl het slechts over een periode van 6 dagen gaat.

Ons antwoord:

Uw zaak toont op een simpele manier aan op welke manier honderden, zoniet duizenden klanten van Electrabel, opgelicht en bestolen worden.

Naar aanleiding van de talrijke klachten, schreven we herhaaldelijk naar de Ombudsdienst voor Energie, Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) en de verkozen parlementsleden van alle grote politieke partijen (Sp.a, CD&V en VLD).

Maar we kregen geen enkel antwoord, laat staan dat er een parlementaire vraag werd gesteld of men de opdracht gaf om deze dagelijkse oplichtingspraktijken te onderzoeken.

Het probleem is dat heel wat parlementsleden in de bestuursraden van Electrabel zetelen en dat de regering Di Rupo bij haar aantreden stelde dat zij geen prioriteit wenst te verlenen aan de bestrijding van de corruptie.

De Belgische Staat laat zich, op kosten van de belastingsbetaler, ook letterlijk uitzuigen door Electrabel. 

Over het precieze bedrag van de monsterwinsten op de afgeschreven kerncentrales weigert GDF Suez Electrabel geen enkele inzage te verlenen.

De Electrabel-zaak toont aan in welke mate de politieke corruptie in België is gevorderd.

De Belgische burger begint gelukkig te begrijpen dat er met de politieke partijen die altijd aan de macht zijn geweest in België, en die de macht steeds onderling verdeeld hebben, niets meer aan te vangen is. 

Indien u wil, wil ik voor uw zaak opkomen omdat het een duidelijk voorbeeld is.

---

Foto's: Albert Frère.  Uit een onderzoek van de PVDA blijkt dat Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, steenrijk wordt dankzij de hoge energieprijzen.  Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde.

07:00 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-12

Electrabel Nieuws

AlbertFrère2.jpg

Electrabel's 'voorschotfactuur'

Eén van onze lezers schreef ons dat zij van energieleverancier veranderde en dat Electrabel hem, via een gerechtsdeurwaarder, nu een zogenoemd 'voorschotfactuur' van een maand wil laten betalen terwijl het slechts over een periode van 6 dagen gaat.

Ons antwoord:

Uw zaak toont op een simpele manier aan op welke manier honderden, zoniet duizenden klanten van Electrabel, opgelicht en bestolen worden.

Naar aanleiding van de talrijke klachten, schreven we herhaaldelijk naar de Ombudsdienst voor Energie, Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) en de verkozen parlementsleden van alle grote politieke partijen (Sp.a, CD&V en VLD).

Maar we kregen geen enkel antwoord, laat staan dat er een parlementaire vraag werd gesteld of men de opdracht gaf om deze dagelijkse oplichtingspraktijken te onderzoeken.

Het probleem is dat heel wat parlementsleden in de bestuursraden van Electrabel zetelen en dat de regering Di Rupo bij haar aantreden stelde dat zij geen prioriteit wenst te verlenen aan de bestrijding van de corruptie.

De Belgische Staat laat zich, op kosten van de belastingsbetaler, ook letterlijk uitzuigen door Electrabel. 

Over het precieze bedrag van de monsterwinsten op de afgeschreven kerncentrales weigert GDF Suez Electrabel geen enkele inzage te verlenen.

De Electrabel-zaak toont aan in welke mate de politieke corruptie in België is gevorderd.

De Belgische burger begint gelukkig te begrijpen dat er met de politieke partijen die altijd aan de macht zijn geweest in België, en die de macht steeds onderling verdeeld hebben, niets meer aan te vangen is. 

Indien u wil, wil ik voor uw zaak opkomen omdat het een duidelijk voorbeeld is.

 

W.M.

blogbeheerder

-----

 

Vanden.Bossche.minister.Sp.a.jpg


'Test-Aankoop heeft besloten de Electrabel-klanten te hulp te komen'

De consumentenorganisatie gaat in de tegenaanval nadat ze de hand heeft kunnen leggen op de concrete tarieven die Electrabel vanaf september wil aanrekenen.

Test-Aankoop is verbolgen, omdat prijssimulaties aantonen dat Electrabel de verbruikers valse hoop heeft gegeven. De elektriciteits- en gasleverancier zei dat de prijsverhoging voor aardgas vanaf 1 september tussen 13 en 20 procent hoger zal liggen. Volgens de consumentenvereniging blijkt uit simulaties met de definitieve tarieven van Electrabel dat zo goed als alle Electrabel-klanten 20 procent meer zullen betalen voor aardgas.

Uit de prijssimulatie blijkt bovendien dat Electrabel weinig of geen onderscheid maakt tussen klanten die bij hem terechtgekomen zijn omdat hij fungeert als standaardleverancier, en gasverbruikers die een echt leveringscontract hebben ondertekend.

Voor Test-Aankoop staat het als een paal boven water dat de andere gasleveranciers goedkoper zijn geworden dan Electrabel. In Wallonië en Vlaanderen scoort Luminus met de Actief-prijsformule het best. In Brussel is Lampiris nu goedkoper dan Electrabel.

Via de tariefsimulator op de site of een hotline kunnen de gasverbruikers te weten komen wie vanaf september de goedkoopste leverancier is.

Gazet van Antwerpen, 20.6.2007

 

Foto 1: Albert Frère.  Uit een onderzoek van de PVDA blijkt dat Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, steenrijk wordt dankzij de hoge energieprijzen.  Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde. Is het misschien daarom dat de Belgische regering met Elio Di Rupo (Parti socialiste) als premier en Freya Van den Bossche (Sp.a) als Minister van Energie, 'geen prioriteit wenst te besteden aan de bestrijding van de corruptie' ?

Foto 2: Freya Van den Bossche, Minister van Energie.

21-10-12

Electrabel: omkoping en valsheid in geschrifte

Electrabel.centrale.jpg

Voormalig topman van Electrabel verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte

15 mei, 2012 - De Nederlandse justitie verdenkt de directeur van het regionale energiebedrijf Rendo in Meppel van omkoping en valsheid in geschrifte. De man zou in 2006 een miljoen euro hebben gekregen om de overname van de elektriciteitspoot van Rendo door de Belgische energieproducent Electrabel mogelijk te maken. Hij werd vorige week aangehouden na onderzoek door het Functioneel Parket en zit nog vast.

Een voormalig topman van Electrabel wordt eveneens verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte rond de overname. Het vermoeden is dat de Rendo-directeur steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van deze topman, in ruil voor "het gunnen" van de verkoop, aldus het Functioneel Parket.

Rendo is een energiemaatschappij in delen van Drenthe en Overijssel, met zo'n 100.000 aansluitingen. In 2006 werd een deel van het bedrijf, waarvan negen gemeenten in beide provincies aandeelhouder zijn, voor 66,5 miljoen euro verkocht aan Electrabel. Er zouden ook andere gegadigden zijn geweest die een hogere prijs hadden wilden betalen. (Belga)

http://www.vandaag.be/binnenland/97259_aanhouding-in-corr...