27-10-12

Electrabel nieuws: sp.a standpunt

Johan-Vande-Lanotte-SP-A.1.jpgWat vinden de politici over de belastingsontduikingen en oplichtingspraktijken van Electrabel ?

Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat niet akkoord met deze gang van zaken. Maar wordt hij wel voldoende gesteund door zijn partijbestuur en welke concrete maatregelen denkt de sp.a te zullen nemen ?

----

'Geen plezier in op Electrabel schieten'

woensdag 26 september 2012

Jos Bouveroux was gisteren in zijn column ('Energie (wan)beleid') niet bepaald mals voor vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a). De minister reageert.

DOOR JOHAN VANDE LANOTTE MINISTER VAN ECONOMIE, CONSUMENTEN EN DE NOORDZEE.

Beste Jos,

Ik heb jouw opinie gelezen over het energiedebat. Je ergert je aan de soms tegengestelde berichten, je vindt het niet kunnen dat je ongerust zou moeten zijn over de bevoorradingszekerheid en je vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de keuze van energieleverancier: dat doen we toch ook niet met auto's. Ten slotte denk je dat ik er plezier in schep op Electrabel te schieten. Wel Jos, laat me duidelijk zijn, ik schep daar geen plezier in. Ik vond ook dat twijfel over bevoorradingszekerheid nefast is, dat de overheid zich niet met de energieprijzen zou moeten bezighouden en eigenlijk haat ik het dat we voortdurend in de clinch gaan met een van de grootste bedrijven van ons land. Vooral omdat zij 7.000 mensen tewerkstellen en die werknemers finaal het slachtoffer van die hetze kunnen zijn. Zowel zondag als maandag sprak ik met verschillenden van hen.

Maar, beste Jos, je ziet één ding over het hoofd. Voor een sereen klimaat moet er bereidheid zijn om tot redelijke oplossingen te komen. En dat klimaat is er nog altijd niet. Meer nog. Hoe langer ik me in deze materie verdiep, hoe erger ik het vind. Mag ik je één voorbeeld geven? Het gas dat GDF Suez (het moederbedrijf van Electrabel) koopt, koopt het voor Frankrijk en België samen. In België verkoopt het dat gas 25 procent duurder dan in Frankrijk. Ik heb het dus niet over distributienettarieven, transportkosten, belastingen of heffingen. Die zijn ongeveer even hoog als in Frankrijk. Maar hetzelfde product wordt aan de Belgische gezinnen een vierde duurder verkocht dan aan de Franse gezinnen. Dat is niet mijn stelling, maar een analyse van de CREG (de Belgische energiewaakhond, red.).

Ik geef alleen maar dit voorbeeld. Er zijn er nog andere. Ik schep daar geen genoegen in, Jos. Ik vind dat gewoon aanstootgevend. Ik heb de voorbije dagen de facturen van enkele gezinnen vergeleken. Enkele dagen geleden kwam een mevrouw me in Mechelen uitleggen dat ze vanaf 20 uur de verwarming uitzet en een deken over zich slaat om warm te blijven. Uit haar factuur bleek effectief dat ze weinig verwarmde. Toch zou een overstap haar 300 euro opbrengen. Ze schrok daarvan. Ongelooflijk. Hoe kan je denken dat ik daar genoegen in zou scheppen? Hoe kan je denken dat ik dat lijdzaam zou ondergaan? Hoe kan je zeggen dat de overheid zich hier niet mee moet bezighouden?

Waarmee dan wel?

Johan

http://oostende.s-p-a.be/nieuws/geen-plezier-in-op-electr...

18:19 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Electrabel nieuws, sp.a | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.