27-10-12

Electrabel beschuldigd van belastingsontduiking

electrabel.Suez2.jpg

Electrabel wordt niet alleen in vraag gesteld omtrent de afschrijving van de verouderde kerncentrales (waarin het weigert openheid van zaken te geven) en de oplichting terzake van de Belgische Staat maar wordt nu ook beschuldigd van belastingsontduiking.

Hoe staat het nu met de duizenden Electrabel-klanten die onjuiste voorschotfacturen moeten betalen en met een deurwaarder worden afgedreigd ? Heeft de Belgische Staat wel voldoende oog voor de bescherming van de energiegebruikers tegen de malafide praktijken van energiebedrijven ?  Waatom wenst de regering Di Rupo geen prioriteit te geven aan de bestrijding van de corruptie ? Waarom worden er geen parlementaire vragen terzake ?

Albert Frère, een van de grootste aandeelhouders van Electrabel en GDF Suez, wordt in tegenstelling tot de gebruikers die door deurwaarders en electriciteitsafsluitingen onder druk worden gezet om onverklaarbare facturen te betalen, steenrijk dankzij de hoge energieprijzen. Zijn energieholding GBL maakte in 2009 een winst van 3,2 miljard euro, waarop hij welgeteld nul euro belastingen betaalde...

----

Electrabel en co beschuldigd van belastingsontduiking
27/10/12 - Bron: belga.be
 
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) beschuldigt Electrabel en andere Belgische bedrijven van de energiegroep GDF Suez van grootschalige belastingontduiking. Er staat liefst 285 miljoen euro op het spel. Dat bevestigt de woordvoerder van GDF Suez, Kristof Scheldeman, aan de krant De Tijd.

De belastingontduiking zou gebeuren via filialen van Electrabel en co in Luxemburg. Op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven via Luxemburg boeken, zouden ze zo goed als geen belasting betalen.

Zo zou de Belgische schatkist ettelijke miljoenen euro's mislopen en kunnen Electrabel en co hun winsten nog vergroten. De fiscus claimt 285 miljoen euro voor de periode 2003-2008.

Raad van bestuur
Dat ligt des te gevoeliger omdat toen ook Belgische politici en topzakenlui de raad van bestuur van Electrabel bevolkten. Een van hen, Geert Versnick (Open Vld), zegt dat hij nooit wat vernam over de constructie via Luxemburg.

De zaak is ook delicaat voor de relaties tussen België en Luxemburg. Want de belastinginspectie kon de hand leggen op een vertrouwelijke overeenkomst die de Luxemburgse fiscus sloot met de Luxemburgse filialen van Electrabel en co. Daarin beloven de Luxemburgers dat ze amper belastingen zullen heffen op de winsten die de Belgische GDF Suez-bedrijven in het groothertogdom boeken. Er is sprake van een verwaarloosbaar belastingtarief van 1,8 procent.

Illegaal
De Belgische fiscus spreekt in zijn documenten letterlijk over het "misbruiken" van het dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Luxemburg. Zo'n verdrag vermijdt dat mensen en bedrijven op dezelfde bedragen twee keer worden belast, hier en in Luxemburg. Maar onze fiscus stelt dat het akkoord met Electrabel en co om amper belastingen te vragen illegaal is, ook volgens de Luxemburgse wet.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detai...

(Er waren problemen met de publicatie van dit bericht)

De commentaren zijn gesloten.