27-09-12

Van den Bossche tegen zwarte lijst energieleveranciers

Vanden.Bossche.minister.Sp.a.jpg

Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil niet dat energieleveranciers klanten met betalingsproblemen op een soort van zwarte lijst plaatsen.  Maar zij zegt niets over het systematisch opmaken van onjuiste facturen door energieleveranciers zoals Electrabel terwijl dit al jarenlang een probleem is...

-----

'Van den Bossche tegen zwarte lijst energieleveranciers'

28.11.11 - Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) trekt ten strijde tegen energieleveranciers die klanten met betalingsproblemen op een soort van zwarte lijst te plaatsen. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Wie zijn energiefactuur niet of niet tijdig betaalt, wordt door de leverancier na verloop van tijd gedumpt en verhuist naar de distributienetbeheerder, die als een sociaal vangnet optreedt. Eens de betalingsachterstand weggewerkt is, kan de klant weer een commerciële marktleverancier zoeken.

Uit een doorlichting van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en energiewaakhond VREG blijkt echter dat leveranciers bij een contractwissel informatie in handen krijgen waaruit ze kunnen afleiden dat hun nieuwe klant ooit een beroep heeft moeten doen op een sociale netbeheerder. Vaak wordt zo'n klant geweigerd.

"Wij hebben geen bewijzen of cijfers", zegt VREG-topman André Pictoel. "Het fenomeen valt moeilijk in kaart te brengen, maar het bestáát. Ondanks afspraken met de sector om dit niet te doen."

Van den Bossche gaat leveranciers wettelijk verbieden een klant af te wijzen omdat hij ooit bij een netbeheerder zat. Ook een vermoeden dat men niet in staat is te betalen of een onderzoek naar de kredietwaardigheid mag geen argument zijn. Leveranciers zullen niet langer kunnen zien of een klant ooit betalingsproblemen had.

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1095103/van-den-bo...

23-09-12

Electrabel: Staat binnen de Staat

Sophie-Dutordoir-ceo-van-Electrabel.jpg

Als men veel macht heeft over een regering die voor een deel financieel afhankelijk is van jou, dan kan men zich alles permiteren.  Er mag dan niet alleen gefoefeld worden met de klantenfacturen van Electrabel.  Ook een politicus die nog een beetje de moed heeft om kritiek op Electrabel te uiten, wordt dan gewoon neergesabeld.  Tengevolge van corrupte politici die in allerlei beheerraden zetelen, is Electrabel een Staat binnen de Staat geworden.

----------------------

22 september 2012

Volgens de ceo van Electrabel, Sophie Dutordoir, maakt de kritiek op Electrabel deel uit van de verkiezingscampagne van Johan Vande Lanotte.

'Kritiek op Electrabel is niet om kiezers te lokken' (Vande Lanotte)

Dutordoir bestempelt de verwijten aan het adres van Electrabel als populistische kritiek vol halve waarheden, georchestreerd door de sp.a-politicus.

Ze meldt onder meer dat ze van Johan Vande Lanotte zelf te horen heeft gekregen dat hij niets tegen het bedrijf heeft, maar dat het electoraal wel nuttig is om er kritiek op te hebben. Dit is niet meer ernstig en onrechtvaardig, zo vindt ze.

Vande Lanotte ontkent dat hij zoiets gezegd heeft. "Als je geen argumenten meer hebt om je je te verdedigen en niet kan uitleggen waarom de prijzen te duur zijn, zoek je een drogreden", reageert hij op deredactie.be. "Ik heb helemaal niets tegen het bedrijf en ik doe dit echt niet om electorale redenen, maar omdat de prijzen bij Electrabel te duur zijn."
De topvrouw van Electrabel doet Vande Lanotte en de regering alvast een suggestie aan de hand om de energieprijzen te verlagen. In plaats van Electrabel te verplichten om een nucleaire bijdrage te betalen die daarna in de staatskas verdwijnt, kan dat geld gebruikt worden om de elektriciteitsprijzen te verlagen. Ze legde het voorstel al op tafel tijdens de vorming van deze regering, maar dat werd toen afgeblokt, omdat het de concurrentie zou verstoren. 
(Belga/TE)

http://www.knack.be/nieuws/belgie/kritiek-op-electrabel-is-niet-om-kiezers-te-lokken-vande-lanotte/article-4000181726644.htm

Foto: Sophie Dutordoir, ceo van Electrabel

 

Electrabel: dialoog met regering...

Electrabel.centrale.jpg

Electrabel zou de regering uitnodigen voor een 'constructieve dialoog rond de verschillende energiedossiers'. De regering zal ongetwijfeld gedwongen worden om geld op tafel te leggen alsof Electrabel nog niet genoeg winst maakt dank zij de regeringsoveréénkomst inzake de kerncentrales die reeds lang afgeschreven zijn.
Geen woord over het feit dat er jaarlijks duizenden Electrabel-klanten zijn die onverklaarbare hoge facturen moeten betalen.  Maar dat zal waarschijnlijk geen deel uitmaken van de 'constructieve dialoog met de regering'.  Daaruit blijkt nog eens dat de regering de voornoemde praktijken van Electrabel goedkeurt.

-----------

'Electrabel wil dialoog met regering'

23 september 2012

Electrabel nodigt de regering uit voor een constructieve dialoog rond de verschillende energiedossiers. Electrabel kreeg de voorbije weken heel wat kritiek van vicepremier Johan Vande Lanotte en van consumentenorganisaties.

Bedrog

Vande Lanotte omschrijft de prijzenpolitiek van het energiebedrijf als bedrog. Hij ontkent dat zijn kritiek is gemotiveerd door electoralisme. Hij zegt ook geen probleem te hebben met Electrabel.

"Maar het bedrijf mag me wel eens antwoord geven op de vraag waarom het 400 of zelfs 450 euro duurder is dan de concurrentie, en waarom oude klanten meer betalen dan nieuwe", aldus de vicepremier. "Of is het juiste antwoord dat Electrabel die klanten gewoon bedriegt?", zegt Vande Lanotte.

Het bedrijf roept op tot "rationaliteit" en wijst erop dat het zelf een verantwoordelijke onderneming blijft. "Verantwoordelijk inzake nucleaire veiligheid, ten aanzien van klanten en als investeerder-werkgever."

Afspraken

Als basis van de gesprekken met de regering verwijst Electrabel naar het protocolakkoord van 2009, waarin afspraken werden gemaakt rond onder meer de nucleaire bijdrage en rond investeringen. Electrabel betreurt dat het zelf zijn verbintenissen altijd is nagekomen, terwijl de regering eenzijdig besliste om de nucleaire capaciteit te verminderen en de nucleaire bijdrage misschien te verdubbelen.

Desondanks bevestigt het bedrijf dat het bereid is een constructieve dialoog aan te gaan over maatregelen ten voordele van klanten en over de betaling van een aanzienlijke nucleaire bijdrage. "Niet het een of het ander, maar wel degelijk het geheel van de elementen die zijn voorzien in het protocolakkoord uit 2009.

Dat alles in een context waarin prijsdaling voor de consument een prioriteit is, zowel voor de regering als voor Electrabel." (Belga/TE)

http://www.knack.be/nieuws/belgie/electrabel-wil-dialoog-met-regering/article-4000182190020.htm

17-09-12

Stop à la mafia Electrabel!

electrabel.Suez2.jpg

Ils mentent, ils trompent la population, ils falsifient les chiffres et s’assurent ensuite de ne devoir presque rien payer d’impôts sur leurs profits avec leurs amis politiciens. Ils jouent avec la sécurité de la population et défendent sans merci les intérêts des gros actionnaires. Au cinéma, ce seraient des maffiosi crapuleux. Mais dans le cadre d’Electrabel, ce sont des messieurs distingués en costume et de dames en deux-pièces à la mode, gratifiés de titres de noblesse: le baron Albert Frère (actionnaire principal), la baronne Van den Berghe ou encore le baron Vandeputte (tous deux membres du Conseil d’Administration).

Le désastre au Japon nous a confrontés à nouveau aux faits. Electrabel a tout intérêt à ce que les alternatives à l’énergie nucléaire ne se développent pas trop rapidement, histoire de préserver la croissance de leurs profits. La fin du nucléaire annoncée pour 2015 restera lettre morte, et tous les partis politiques traditionnels en portent la responsabilité. Ils n’ont pas libéré à temps les moyens nécessaires au développement de sources d’énergie alternatives.

Il est clair qu’un tel investissement n’est pas à l’ordre du jour dans le secteur privé, toujours en quête de rentabilité à court terme. Cela sera encore à la collectivité de le faire, tout ça pour qu’au final le privé s’approprie les résultats les plus lucratifs. Un gouvernement au service de la population aurait réclamé les profits d’Electrabel - au moins 20 milliards d’euros cette dernière décennie - afin de développer des sources d’énergies alternatives. Dans pareille situation, si Electrabel s’y refusait, il suffirait de passer à son expropriation afin d’orienter la production énergétique vers le service à la population et non celui des actionnaires.

Toutes sortes de propositions circulent afin de mieux faire passer la pilule aux consommateurs confrontés à leurs factures d’énergie. Certains réclament le contrôle des prix, d’autres veulent diminuer la TVA. Certains partis gouvernementaux veulent également instaurer une taxe supplémentaire afin de maintenir l’activité des centrales nucléaires. Tout cela est très positif, mais n’arrange en rien le fait qu’Electrabel engrange des profits monstrueux sur le dos de la population: une diminution de la TVA ne touche pas aux profits, une taxe supplémentaire serait facturée aux consommateurs. Le problème fondamental, c’est la propriété privée de la production d’énergie. Quelles sont les priorités ? La sécurité, la garantie de prix abordables, le respect de l’environnement et des futures générations,… ou de gros profits et dividendes pour une petite minorité ?

Electrabel prend en otage toute la société: les familles, les écoles, les petits indépendants et les services publics comme la SNCB, les TEC,… On se fait tous plumer par cette bande de rapaces. Les politiciens ne se sont jamais opposés à cette démarche, que du contraire, et ce malgré le discours musclé qu’ils tiennent régulièrement. C’est pourtant très simple: ce qui concerne la communauté appartient à la communauté. Nous revendiquons la nationalisation sous le contrôle de la population de tout ce qui touche à la production et à la distribution de l’énergie. La gestion de ces sociétés doit être entre les mains des travailleurs et des consommateurs. Les petits actionnaires pourront être compensés sur base de besoins prouvés. Les grands actionnaires n’ont déjà que trop pillé la communauté. Il est temps de leur arracher des mains ce qui constitue une partie essentielle de notre existence: l’énergie.

Bart Vandersteene

http://polymedia.skynetblogs.be/tag/baron+vandeputte

21:54 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, facturen, Klachten Electrabel, mafia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Electrabel: oplichting

Gérard Mestrallet.voorzitter van Electrabel,.jpg

Duizenden cliënten van Electrabel krijgen jaarlijks met onverklaarbare hoge rekeningen te maken.  Als zij niet betalen, wordt er met een deurwaarder gedreigd (die zij extra moeten betalen) ofwel wordt de stroom afgesneden zodat zij niet meer normaal kunnen leven.

Hier is een lijstje van de figuren die verantwoordelijk zijn (en waren) voor deze praktijken:

 

De Raad van bestuur telt vijftien leden.

1. Elf niet-uitvoerende bestuurders

 • Gérard MESTRALLET, Voorzitter
 • Stéphane BRIMONT
 • Alain CHAIGNEAU 
 • Jean-Marie DAUGER
 • Didier ENGELS
 • Gérald FRÈRE
 • Jean-Pierre HANSEN

waaronder vier onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 526ter van het Wetboek van Vennootschappen

 • Harold BOËL
 • Thierry de RUDDER
 • Barones VAN den BERGHE
 • GERIMUS bvba, vertegenwoordigd door Baron VANDEPUTTE

2. Vier uitvoerende bestuurders

 • Dirk BEEUWSAERT, Gedelegeerd bestuurder en Ondervoorzitter
 • Jean-François CIRELLI, Ondervoorzitter
 • Isabelle KOCHER, Ondervoorzitter
 • Sophie DUTORDOIR, Bestuurder-Directeur-generaal

21:48 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, facturen, Klachten Electrabel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Ik kan met mijn klachten over de facturen van Electrabel nergens terecht...

Gérard Mestrallet.voorzitter van Electrabel,.jpg

‘De politici zullen zich nu definitief schikken naar de wensen van Electrabel’ (Gérard Mestrallet, voorzitter van Electrabel)

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook werkelijkheid geworden. Elektriciteitsproducent Electrabel heeft de Belgische politiek in haar geheel overgenomen. Enkel Johan Vande Lanotte verliest zijn job.

21 mei, 2012 - Electrabel heeft al sinds jaren een aanzienlijk belang in de Belgische politiek. ‘Op een enkel randgeval na dansten de ministers en staatssecretarissen gedwee naar onze pijpen’, zegt Gérard Mestrallet, voorzitter van Electrabel en CEO van moederbedrijf GDF Suez. ‘Maar in het labiele politieke en economische klimaat van tegenwoordig moeten we voorzorgen nemen. Door de Belgische politiek over te nemen verzekeren we ons voor de komende jaren van het monopolie in de energiemarkt.’

De overnameprijs is niet bekend gemaakt – daarvoor is het wachten tot de antifraudecel van het federaal parket in actie schiet. Vast staat wel dat het energiebedrijf diep in de buidel heeft moeten tasten om de Belgische politiek in te lijven. ‘Maar het sop is de kolen waard’, beklemtoont Mestrallet. ‘De Belgische politici waren makkelijk te overhalen. Met een riante zwijgpremie voor alle Kamerleden en nog een extra zwijgbonus voor de regeringsleden was de deal snel beklonken. De politici zullen zich nu definitief schikken naar de wensen van Electrabel. Anders ze mogen ze vrezen voor hun politieke loopbaan.’

De overname zal gefinancierd worden met de winsten die in het verleden werden gegenereerd uit de kerncentrale van Doel. Mestrallet meent dat de operatie zichzelf in de toekomst dubbel en dik zal terugbetalen.

Sommige politici hebben duidelijk begrepen wat hen te doen staat, stelt de topman tevreden vast. ‘Zo voert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) de elektrische stoel in als alternatieve straf voor zware delinquenten. De FOD Financiën wacht met de invoering van energiezuinige spaarlampen. Enkel Kamerlid Ben Weyts (N-VA) konden we in eerste instantie niet overtuigen van onze goede bedoelingen. Toen we hem een privéjet aanboden, kon hij niet anders dan overstag gaan.’

Gezinnen moeten zich geen zorgen maken over hun energiefactuur, beweert Electrabel. ‘De prijzen verhogen we sowieso, ongeacht de situatie. Bovendien kunnen klanten gratis van energieleverancier veranderen, op voorwaarde dat het richting Electrabel is. In het andere geval zal de consument een billijke compensatie moeten betalen van ongeveer vier bruto maandlonen.’

Minister van Economie en Consumentenzaken Johan Van de Lanotte (sp.a) is de enige die in de huidige regering baan moet ruimen. ‘Hij past niet in onze toekomstplannen. We willen competente, betrouwbare mensen aan het roer die op een heldere manier wetten kunnen uitschrijven’, meldt Mestrallet.

Foto: Gérard Mestrallet, voorzitter van Electrabel, benadrukt dat gezinnen zich geen bijkomende zorgen moeten maken over hun energiefactuur: 'We verhogen de prijzen sowieso.'

http://de.rechtzetting.be/2012/05/21/electrabel-koopt-hel...

07-09-12

Klachten Electrabel: minister Van de Bossche - ombudsman

Freya Van den Bossche.VlaamsEnergie.jpg


Richt u met uw klacht inzake Electrabel en konsoorten, tot de Vlaamse minister Van den Bossche (Sp.a) die verantwoordelijk is voor het energiebeleid.  Contacteer ook 
de vlaamse ombudsdienst.

Het kan zijn dat noch de diensten van de Minister, noch de ombudsman, uw klacht op een goede manier behandelen.  De vlaamse ombudsman is immers politiek benoemd en heel wat politici zetelen in het bestuur van Electrabel en andere maatschappijen.

Publiceer als 'commentaar' op dit bericht, een kopie van uw schrijven en van het antwoord van de minister en de ombudsman.

-----------

Minister Van den Bossche
Martelaarsplein 7, 1000 Brussel (België)
Telefoon: 02 552 61 00 - Fax: 02 552 61 01
E-mail: 

Vlaamse Ombudsdienst
Bart Weekers, Vlaams ombudsman
Leuvenseweg 86
1000 Brussel
E-mail: info@vlaamseombudsdienst.be
- Tel.: 02 552 48 48
- gratis nummer: 0800 240 50
- Fax: 02 552 48 00
Men kan elke werkdag van 9 tot 18 uur en op vrijdag tot 17 uur langsgaan bij de ombudsdienst, na vooraf een afspraak te hebben gemaakt.

03-09-12

Politieke aandacht voor Michelle Martin...

michelle-martin.jpg

Het valt op dat de pers uitsluitend aandacht heeft voor de vrijlating van Michelle Martin maar dat er over het dichtdekken van het dossier Dutroux Bis in alle talen gezwegen wordt.

Ook andere problemen komen niet ter sprake.  Jaarlijks zijn er bijvoorbeeld duizenden mensen die problemen hebben met hun energie-leverancier maar er is geen enkele politicus die dit probleem ter sprake brengt...

--

Freya Van den Bossche.VlaamsEnergie.jpgFreya Van den Bossche, is verantwoordelijk voor het energiebeleid in Vlaanderen.

Gelieve haar dus schriftelijk te willen contacteren bij klachten met uw energie-maatschappij.

Indien u geen antwoord krijgt op uw schrijven, of uw probleem geraakt niet opgelost, reageer dan op dit bericht.

Er wordt een lijst opgemaakt van alle klachten die aan Minister van den Bossche worden gemeld.

-----------

Minister Van den Bossche
Martelaarsplein 7, 1000 Brussel (België)
Telefoon: 02 552 61 00 - Fax: 02 552 61 01
E-mail: 

Contactpersonen: 

Joris Vandenbroucke, kabinetschef
Helmer Rooze, adjunct-kabinetschef wonen
Gorik Van Holen, adjunct-kabinetschef energie - woordvoerder
Peggy De Nil, kabinetssecretaris
Wim Buelens, raadgever Energie
Helga Coppen, raadgever algemeen beleid - juridische zaken
Christian Fieremans, raadgever Wonen
Koen Lebegge, raadgever Begroting
Tinne Op de beeck, raadgever Wonen
Jan Schaerlaekens, raadgever Energie
Benediekt Van Damme, raadgever Wonen
Tom Vanden Eede, raadgever Wonen
Seppe De Blust, beleidsmedewerker energie en stedenbeleid
Felix Braeckman, secretariaat van de kabinetschef
Eva Degrieck, secretariaat wonen
Raf Marien, secretariaat energie, stedenbeleid en sociale economie
Arachida Outferdine, secretariaat van de minister en opvolging parlement

http://www.freyavandenbossche.be/freya/biografie

----------------------------------------------------------------------

Energieministers
In België zijn er vier energieministers in België die elkaar regelmatig ontmoeten en afspraken maken maar die weinig belang hechten aan de klachten van de konsument:
Paul Magnette, federaal minister van Energie
Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Energie
Jean-Marc Nollet, Waals minister van Energie
Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie

Vlaamse Ombudsdienst
Leuvenseweg 86, 1000 Brussel
Telefoon: 0800 240 50 - Fax: 02 552 48 00 
http://www.vlaamseombudsdienst.be