27-09-12

Van den Bossche tegen zwarte lijst energieleveranciers

Vanden.Bossche.minister.Sp.a.jpg

Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil niet dat energieleveranciers klanten met betalingsproblemen op een soort van zwarte lijst plaatsen.  Maar zij zegt niets over het systematisch opmaken van onjuiste facturen door energieleveranciers zoals Electrabel terwijl dit al jarenlang een probleem is...

-----

'Van den Bossche tegen zwarte lijst energieleveranciers'

28.11.11 - Minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) trekt ten strijde tegen energieleveranciers die klanten met betalingsproblemen op een soort van zwarte lijst te plaatsen. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Wie zijn energiefactuur niet of niet tijdig betaalt, wordt door de leverancier na verloop van tijd gedumpt en verhuist naar de distributienetbeheerder, die als een sociaal vangnet optreedt. Eens de betalingsachterstand weggewerkt is, kan de klant weer een commerciële marktleverancier zoeken.

Uit een doorlichting van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en energiewaakhond VREG blijkt echter dat leveranciers bij een contractwissel informatie in handen krijgen waaruit ze kunnen afleiden dat hun nieuwe klant ooit een beroep heeft moeten doen op een sociale netbeheerder. Vaak wordt zo'n klant geweigerd.

"Wij hebben geen bewijzen of cijfers", zegt VREG-topman André Pictoel. "Het fenomeen valt moeilijk in kaart te brengen, maar het bestáát. Ondanks afspraken met de sector om dit niet te doen."

Van den Bossche gaat leveranciers wettelijk verbieden een klant af te wijzen omdat hij ooit bij een netbeheerder zat. Ook een vermoeden dat men niet in staat is te betalen of een onderzoek naar de kredietwaardigheid mag geen argument zijn. Leveranciers zullen niet langer kunnen zien of een klant ooit betalingsproblemen had.

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1095103/van-den-bo...

Commentaren

goed artikel.

Gepost door: Energie vergelijken | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.