23-12-10

Gedropt door energieleveranciers

Corruption 1.jpgEn terwijl heel wat gebruikers facturen krijgen aangeboden voor electriciteit die ze nooit gebruikt hebben en met deurwaarders of afsluiting van hun electriciteit worden bedreigd, blijven de electriciteitsmaatschappijen, dank zij bepaalde politici, reuzewinsten maken....

 

-------

Steeds meer mensen worden wegens afbetalingsproblemen gedropt door hun energieleverancier. Mensen die zo klant worden bij hun netbeheerder, betalen vaak een hoge prijs voor hun energie. Ze betalen vaak zelfs meer dan het gemiddelde op de markt, zegt het ACW, dat de groep van beschermde afnemers wil verruimen.

Gezinnen die problemen hebben met de afbetaling van hun energiefactuur, kunnen worden gedropt door hun leverancier. Als zij geen andere afnemer vinden op de markt, kunnen ze terecht bij hun netbeheerder, bijvoorbeeld Eandis.

Toename 
Het aantal Belgische gezinnen in die situatie is de voorbije jaren schrikbarend gestegen, zegt ACW-voorzitter Patrick Develtere. Voor elektriciteit gaat het sinds 2007 om een stijging met 44 procent tot 75.000 gezinnen, voor aardgas om een toename met 46 procent tot 52.000 gezinnen. "Vooral sinds 2008 is er een grotere instroom, door de crisis en het alsmaar duurder worden van de energiefactuur", luidt de verklaring.
 
Duurder
Probleem is dat mensen die bij hun netbeheerder klant zijn - of een budgetmeter hebben gekregen omdat ze ook daar met afbetalingsproblemen kampen - vaak nog meer voor hun energie moeten betalen dan op de markt. "De groep van beschermde afnemers -zij die recht hebben op het sociaal tarief- is nu beperkt tot bejaarden, gehandicapten of OCMW-steuntrekkers. Wij willen dat die groep wordt uitgebreid tot langdurig zieken of mensen die in schuldbemiddeling zitten", pleit het ACW. "Zij zouden in elk geval nooit meer dan het marktgemiddelde mogen betalen." (belga/sam) 21/12/10

Commentaren

Vreemde werkwijzen en berekeningen bij Electrabel

27 Mei 2008 - Wonen in Brussel

Enkele dagen geleden viel mijn toeslag van electrabel in de bus. Ik viel een beetje achterover: 350+ euro bij te betalen sedert de periode Maart 2007.

Even nagekeken op de zeven bladzijden berekeningen wat blijkt, mijn energieverbruik zou van 1100kwh naar 2025kwh gegaan zijn, dus niet een vermeerdering, maar bijna een verdubbeling. Dat is, licht uitgedrukt, vrij opmerkelijk, sinds ik sinds 2007 dezelfde apparatuur thuis gebruik en daarenboven mijn oude verlichting verving met LED lampjes.

Bij een verder nazicht besloot ik eens zelf de tellerstand te gaan bekijken. Dit factuur sloot eind Maart af. Meteen zag ik hoe de teller naast de 16 anderen in het gebouw wel tot 2-3 keer sneller draaide dan de rest. *Iets* moest dus wel dat verbruik kunnen staven, vreesde ik. Terug naar boven, en alles eens uitgetrokken, tot de koelkast en andere permanente apparatuur toe. En wat blijkt? Die teller blijft gewoon doorlopen, weliswaar minder snel, maar met een permanent verbruik terwijl geen enkel apparaat nog aanstond.

De ‘energielijn’ van electrabel gebeld, en zij wisten me te vertellen dat meters e.d. werden onderbesteed aan het bedrijf Sibelga. Van de energielijn naar het (02) nummer van Sibelga viel de vriendelijkheid en de minuten wachten aan de lijn al meteen wat meer tegen. Wanneer ik eindelijk een medewerker te pakken kreeg en een datum ermee afsprak, besloot die met ‘U ziet dat u die 230 euro dan in orde kan brengen?’ Pardon? ‘Ja, nazicht van een meter is 230 euro mijnheer. Maar indien wij echt een fout vinden, vervangen wij deze gratis, natuurlijk’.

Is dit de courante werkwijze? Is het aan mij om, bovenop de 350 euro nog eens op te leggen om te bewijzen dat er een probleem zit? Me dunkt is het aan electrabel om zelf in te zien dat een verbruik van 110 euro per maand in een vertrek van enkele tientallen m² wel een beetje raar is, neen?

Kan dit ergens aangekaart worden of heeft iemand identieke ervaringen?

http://www.brusselblogt.be/2008/05/27/vreemde-werkwijzen-en-berekeningen-bij-electrabel.html

Gepost door: Morkhoven | 23-12-10

goed dat eindelijk iemand voor dit onderwerp eens een blog aanmaakt.

Gepost door: Energie vergelijken | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.