30-03-09

EU: Elektriciteits- en gasbedrijven moeten productie en levering niet volledig splitsen


61.250ElectrabelburgerenBelgische Staatwordenfinancieelgepluimd

Straatsburg, 25 maart. Elektriciteits- en gasbedrijven hoeven van de EU toch niet hun productie en levering volledig te splitsen, zoals in Nederland is gebeurd. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben dat afgesproken in een compromis, dat binnenkort vrijwel zeker goedkeuring krijgt van het parlement en de EU-landen.

De energiebedrijven mogen nu ook intern de afdelingen voor productie en levering scheiden, wat vooral de Duitse en Franse regeringen steeds hebben bepleit.

Europarlementslid Toine Manders (VVD), die dit vandaag bekendmaakte, zegt teleurgesteld te zijn. „De onderhandelaars van het parlement hebben volledig toegegeven. Het parlement had eerst juist met grote meerderheid voor ontbundeling van de productie en levering bij stroombedrijven gestemd.”

NRC Handelsblad - 26 maart 2009
ANP

Foto: Gerard Mestrallet, de topman van GDF Suez


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

- video filmpje ElectraBrol te bekijken
- Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
- Verander van leverancier in Vlaanderen
- Verander van leverancier in Brussel
- Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling
- Petitie Testaankoop voor een collectieve vordering
- Testaankoop - 'klachten electrabel'
- Vlaamse Ombudsdienst

Uw klacht over Electrabel: electrabel.klachten@web.nl

Vrijwilligers gezocht om de tientallen klachtbrieven te beantwoorden !


14:42 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eu-beleid energiebedrijven |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.