02-03-09

Activiste Anja Hermans: 8 maanden cel voor aanstellerij


dyn006_original_500_375_pjpeg_2587098_106625e13e612ef67eb95b03d21d4f05de voortdurende bezoeken van Anja Hermans zorgen voor extra overlast voor het personeel

Activisten worden in België zonder pardon de gevangenis in gedraaid, zeker als de naam van Electrabel geschaad zou kunnen worden met hun acties...

--------------

Anja Hermans veroordeeld tot 8 maanden cel

DENDERMONDE - De Dendermondse strafrechter heeft vanmorgen ex-ALF actievoerster Anja Hermans uit Antwerpen veroordeeld tot 8 maanden cel en 1.100 euro boete. De vrouw drong in de periode tussen november 2007 en juli 2008 een tiental keer binnen op het privéterrein van de kerncentrale van Doel.
Hermans drong de kerncentrale meermaals binnen omdat ze, zoals ze zelf zegt, iets wilde bewijzen. 'Ik wilde aantonen dat de kerncentrale niet voldoende beveiligd is', zegt ze. 'Het is makkelijk er binnen te dringen. Als iemand als ik erin slaagt daar 's nachts een uur rond te lopen vooraleer opgemerkt te worden, klopt er wel degelijk iets niet en schort er iets met de veiligheid van de kerncentrale.'

Volgens Electrabel, die zich burgerlijke partij stelde, voldoet de kerncentrale wel aan alle veiligheidsvereisten. 'Maar de voortdurende bezoeken van Anja Hermans zorgen wel voor extra overlast voor het personeel', klinkt het. 'Dit moet stoppen. We vragen een verbod voor Hermans om nog in de buurt van de kerncentrale te komen.'

De rechter volgde in zijn vonnis die stelling. 'Iedereen mag een mening hebben, maar de wet overtreden mag niet', zegt hij. 'Hermans wilde onrust stoken. Haar gedrag getuig van aanstellerij.'

De rechter legde Hermans een straatverbod op. Ze mag niet meer in de buurt van de kerncentrale van Doel komen, op straffe van een dwangsom.

kld
De Standaard, maandag 2 maart 2009 | Bron: belga


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

- video filmpje ElectraBrol te bekijken
- Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
- Verander van leverancier in Vlaanderen
- Verander van leverancier in Brussel
- Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling
- Petitie Testaankoop voor een collectieve vordering
- Testaankoop - 'klachten electrabel'
- Vlaamse Ombudsdienst

Uw klacht over Electrabel: electrabel.klachten@web.nl


23:54 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) | Tags: 8 maanden cel voor aanstellerij |  Facebook |

Commentaren

Justitie houdt het bij een pure persoonlijke afrekening in belang van Electrabel
DS. dinsdag 3 maart 2009

'Ik ben blij dat ik afwijk van de norm'

BRUSSEL - INTERVIEW - Anja Hermans veroordeeld - De activiste Anja Hermans (29) heeft er geen spijt van dat ze de kerncentrale van Doel is binnengedrongen. Ook al is ze er gisteren voor veroordeeld.

---------------------

dinsdag 3 maart 2009

'Een kwaadwillige vorm van aanstellerij'

DENDERMONDE - 'Een kwaadwillige en gevaarlijke vorm van aanstellerij.' Zo noemde Bart Meganck, de voorzitter van de rechtbank van Dendermonde, in zijn vonnis de twaalf pogingen die de activiste Anja Hermans (29) de voorbij maanden deed om de kerncentrale van Doel binnen te dringen.

Gepost door: Jeroen | 03-03-09

België stopt haar actievoerders als misdadigers achter de tralies
Elke kritische burger wordt als een potentiële misdadiger gezien...

-----

De Standaard, dinsdag 03 maart 2009 | Bron: belga
Bezetter Lappersfortbos die voedsel stal, blijft aangehouden

BRUGGE - De raadkamer in Brugge heeft dinsdag beslist om een bezetter van het Lappersfortbos een maand langer aan te houden. De man, die weigert zijn identiteit vrij te geven, nam vorige week voedsel uit een afvalcontainer van de AD Delhaize. De politie pakte hem op toen hij wegreed met zijn bakfiets.
De Lappersforters die hun steun kwamen betuigen aan de raadkamer, waren niet te spreken over de beslissing over de verdere aanhouding. 'Iets wat weggegooid is, kan je toch niet stelen', klonk het. De activisten spreken van een heksenjacht en pure intimidatie. Meester Sergeant, de advocaat van de verdachte, is ook niet akkoord met de beslissing. 'Het gaat volgens de raadkamer om zwaarwichtige feiten. En ze verwijten mijn cliënt arrogantie omdat hij zijn naam niet wil geven. Ze zoeken gewoon iets om die gasten uit dat bos te krijgen. We bestuderen nog of we in beroep gaan.'

khx

Gepost door: Jeroen | 03-03-09

Goedgelovige politici
Er zijn politici die nog altijd niet geloven dat de democratische rechtsstaat al lang niet meer bestaat.

----

Veroordeling Anja Hermans is "een schande"

di 03/03/09 15:30 - De politieke partijen Groen! en SLP vinden dat de activiste Anja Hermans veel te streng is gestraft. Hermans werd gisteren veroordeeld tot 8 maanden cel omdat ze enkele keren de kerncentrale van Doel was binnengedrongen om het gebrek aan beveiliging aan de kaak te stellen. Groen! noemt de straf "een schande" en "buiten proportie".
"Niet de boodschapper, maar de gebrekkige beveiliging van de kerncentrales vormen een immens veiligheidsprobleem", zegt Eloi Glorieux (foto), Vlaams parlementslid van Groen!.

(Belga)
Volgens Glorieux heeft Hermans "op vreedzame wijze aangetoond dat onbevoegden zonder enig probleem de site van een kerncentrale kunnen betreden, en dat ze onopgemerkt een uur lang vlak bij de cruciale gebouwen kon vertoeven".

"Anja heeft haar bevindingen minutieus gedocumenteerd en heeft het dossier met haar ervaringen ook overgemaakt aan de verantwoordelijke van de kerncentrale. In plaats van te investeren in een betere beveiliging en Anja Hermans te danken voor haar vrijwillige veiligheidsaudit, tracht Electrabel de boodschapster nu monddood te maken door haar in de gevangenis te laten stoppen," aldus Glorieux.

"Klokkenluidersstatuut"

Gisteren al had de Sociaal-Liberale Partij (SLP) gevraagd dat vreedzame activisten een klokkenluidersstatuut krijgen dat hen beschermt tegen vervolging.

"Schalkse Ruiters en andere mensen die gebruikmaken van hun democratisch recht op actievoeren, horen niet thuis in een cel", vinden Els Van Weert en Geert Lambert.

De SLP'ers verwijzen naar het populaire Eén-programma De Schalkse Ruiters van enkele jaren geleden. Toen drongen Tom Lenaerts en Bart De Pauw binnen tot in het hart van de luchthaven van Zaventem.

VRT

Gepost door: Yves | 03-03-09

anonieme klachten Persbericht: Huiszoeking bij Anja Hermans

Basta 22 Juin 2009 – 13:34

Op 19 juni 2009 om 07u30 werd ik gewekt door vier agenten van de federale politie van Dendermonde. Die stonden naast mijn bed en ik kreeg vluchtig een politiebadge onder mijn neus met de mededeling dat ze een huiszoekingsbevel bij hadden.

Nu, ik ben al geen ochtendmens en wakker worden op deze manier is niet echt bevorderlijk voor mijn ochtendhumeur. Ik ben de trap afgegaan en beneden was men al bezig alles vakkundig overhoop te halen.

Het huiszoekingsbevel was afgeleverd door een onderzoeksrechter van het Parket van Dendermonde. De reden van de huiszoeking was onduidelijk. Men gewaagde van bedreigingen aan het adres van Jan Kerkhofs en nog een naam die niet meteen een belletje deden luiden.

Ik heb om meer uitleg gevraagd, maar deze ging ik pas krijgen tijdens de ondervraging; Ik mocht niemand bellen, en heb de agenten er op attent gemaakt dat ze wel bezig waren met een huiszoeking te verrichten in de woonst van min vriend en dat mijn feitelijke woonst de camper en de caravan betrof die op het boerderij-erf staan.

De agenten trokken zich er weinig van aan en zeiden enkel dat de camper en de caravan al doorzocht waren. Na veel gerommel waarbij de kinderkamers werden herleid tot een ravage en de slaapkamer van mijn vriend tot een ontplofte kleerkast, namen de agenten het volgende in beslag:

-2 USB sticks
-mijn gsm
-2 gsm's van mijn vriend
-2 computers
-mijn lidkaart van Brandpunt 23
-2 Cd-roms van de oudste zoon van mijn vriend
-de geheugenkaart van mijn fototoestel
-mijn portefeuille
-een hoop papier.

Er werd me geen inventarislijst getoond, ik weet zelfs niet of er effectief een werd opgesteld.

Een agent kam nog aanzeulen met een bak vol met spuitbussen, die werden gebruikt voor een opdracht in een kinderkamer. Die agent vroeg me of ik recent graffiti had gespoten, ik heb er op geantwoord "Wat denk je?" Een andere agent was buiten de vuilniszakken aan het leegkappen.

Daarna deelden ze me mee dat men mij ging meenemen voor verhoor en of ik vrijwillig zou meegaan of men mij moest arresteren. Ik werd meegenomen naar de kantoren van de Federale Politie in Dendermonde.

Eerste vraag en een wel heel slechte opener was of ik nog actief was binnen het ALF. Dan de vraag of het klopte dat ik was veroordeeld in de zaak van de kerncentrale te Doel.

Na nog wat gevraag begon het op mijn heupen te werken en heb ik gevraagd of ze nu eindelijk to the point wilden komen.

Ze zeiden me dat er gisteren een anonieme brief was binnengekomen, waarin de schrijver er mij van beschuldigde een aanslag te beramen op de privéwoonsten van respectievelijk de procureur en de rechter in de zaak rond kerncentrale te Doel.

En dat was nog niet alles, de briefschrijver wist ook te vertellen dat ik zou betrokken zijn in recente reeks van incidenten van het ALF in België, respectievelijk in Laarne, Eksaarde, Grimbergen en Mortsel.

Ik zou ook op de hoogte zijn van de identiteit van één van de daders van een brandstichting op een graafmachine in Doel -dorp.

De briefschrijver sloot af, dat hij uit angst voor represailles anoniem wenste te blijven. Ik heb deze brief mogen lezen, doch de briefomslag heb ik niet mogen zien.

De onderzoekrechter wou omwille van mijn verleden geen enkel risico lopen volgens de ondervragers.

Ondertussen was men bezig met mijn zakagenda, alle contacten van mijn gsm en mijn lidkaart van Brandpunt 23 te kopiëren. Mijn portefeuille werd binnenstebuiten gekeerd.

Men vroeg mij of ik wist uit welke hoek deze brief kon komen. Ik heb in het verleden al wel doodsbedreigingen gekregen via de website van het AFF (Antifascistisch Front) alsook bedreigingen via de verschillende websites van Indymedia.

Men vroeg me zelfs of ik die brief zelf had geschreven, waarop mijn antwoord was of hun ochtendmaal hun niet was bekomen.

Er werd contact opgenomen met de onderzoeksrechter en die liet me gaan; maar dat was nog niet alles, ik stond nog geseind wegens mijn perskaart van Indymedia.be!

Men had opdracht gekregen om die onmiddellijk in beslag te nemen. Ik weigerde te zeggen waar deze was, en men besloot dan maar om een vrouw te zoeken om me te fouilleren. Om er zeker van te zijn dat deze zich niet op mijn lichaam bevond.

Ik heb hen gewezen op de principiële houding betreffende het weigeren van het geven van mijn perskaart, aangezien dit een inbreuk is op de Grondwet, en het EVRM. Ik heb 4 bijlagen aan mijn PV laten toevoegen, die al enkele weken in mijn rugzak zaten.

Daarna heeft men mij tegen 13:00 u terug naar Beveren gebracht. Mijn vriend overweegt een klacht in te dienen wegens het onrechtmatig betreden van zijn woonst en vraagt een onmiddellijke vrijgave van zijn spullen. Mijn advocaten zullen maandag actie ondernemen.

Normaal gezien moet tijdens een huiszoeking alle in oorspronkelijke staat worden teruggelegd maar dat is blijkbaar een onbelangrijk detail.

Anonieme briefschrijvers slagen er blijkbaar in om in een mum van tijd het gerechtelijk apparaat in actie te laten schieten.

Anja Hermans, 20 juni 2009

Gepost door: CCJ | 02-07-09

link link:

Gepost door: Jeroen | 17-09-09

De commentaren zijn gesloten.