04-02-09

Electrabel sleurt milieuactiviste Anja Hermans voor de rechter


dyn006_original_500_375_pjpeg_2587098_106625e13e612ef67eb95b03d21d4f05electrabelisalleenmaaropgelduitentrektzichnietsaanvanhetmilieu

Electrabel sleurt milieuactiviste Anja Hermans voor de rechter om het falen van de nucleaire beveiliging te verbergen.

Na een bezoek aan de kerncentrale van Tsjernobyl in april 2007 besliste Anja Hermans om na te gaan hoe het gesteld is met de beveiliging van de Belgische kerncentrale van Doel. Daar waar Tsjernobyl in een zeer dunbevolkt gebied gelegen is, bevindt Doel zich maar op 10km van de stad Antwerpen en ligt het vlakbij de Antwerpse haven. “Een ongeval in Doel zou veel grotere gevolgen kunnen hebben dan wat in Tsjernobyl is gebeurd, vandaar mijn grote bezorgdheid” aldus Anja Hermans.

Vanaf juni 2007 begon Anja Hermans aan een omvangrijk onderzoek met talrijke bezoeken aan de kerncentrale, interviews van o.a. voormalige werknemers en het bestuderen van incidenten op de site van Doel. Dit resulteerde in een lijvig 169-pagina's tellende dossier dat uitvoerig geïllustreerd is met foto's van de belangrijkste pijnpunten in de beveiliging. In dit dossier toon ze o.a. aan dat het betreden van de zgn. 'koude zone' van de kerncentrale zelfs per ongeluk kan gebeurden door onoplettende wandelaars, via een opengelaten poort of een gat in de omheining. In totaal bezocht ze twaalf keer deze koude zone, waarbij het net haar bedoeling was om opgemerkt te worden door de veiligheidsdiensten. “Tot mijn verbazing moest ik soms een uur voor een beveiligingscamera staan dansen vooraleer de veiligheidsdienst in beweging kwam” aldus Anja Hermans.

Het dossier toont ook aan dat het verder doordringen tot op een van de reactorgebouwen van Doel geen probleem vormt. “In oktober 2006 klom Greenpeace op het reactorgebouw van de kerncentrale van Tihange nabij Hoei en nam rustig de tijd om ongestoord een barst op de koepel van het reactorgebouw te schilderen. Zoiets is ook vandaag zonder enig probleem mogelijk in Doel” stelde Anja Hermans.

Vorige week verklaarde de directeur van de kerncentrale van Doel Jan Trangez op een persconferentie dat Electrabel er alles aan doet om hun kernreactoren te beschermen tegen een terroristische aanslag. Het dossier van Anja Hermans en Friends of the Earth toont echter aan dat Electrabel zelfs de meest elementaire veiligheid verwaarloost, zoals het repareren van een gat in de omheining. “Maar uiteindelijk is een goede beveiliging van zo'n centrale hoe dan ook onmogelijk,” aldus Anja Hermans. “De omheiningen zijn alleen goed om verdwaalde wandelaars buiten de centrale te houden en aan de bevolking de indruk te geven dat alles OK is. Als een terroristische bende een reactor wil saboteren is er geen tegenhouden aan. Ik mag niet denken aan de verschrikkelijke gevolgen van een kernramp, die niet alleen de stad Antwerpen zou wegvagen, maar ook een groot deel van het dichtbevolkte Europa zou besmetten. Laten we die kernreactoren maar zo snel mogelijk sluiten.”

Friends of the Earth is geschokt dat Anja Hermans voor haar verdienstelijk werk nu vervolgd wordt. “Haar enige bedoeling was om na te gaan of Electrabel de beveiliging van haar centrale wel ernstig neemt” zei Jos Nemeth van Friends of the Earth Waasland “Eigenlijk zou Electrabel hier moeten terecht staan voor hun nalatigheid en niet Anja.”

Over haar intenties besluit Anja Hermans tenslotte: “Na mijn veroordeling voor mijn ALF-acties wou ik enkel op een vreedzame manier, zonder voor iemand hinder te veroorzaken, mij voor het milieu engageren. Het dossier over de kerncentrale is wat mij betreft gesloten, het is nu aan de politici om hier snel iets aan te doen en vooral Electrabel zélf.”

Zijn beschikbaar om toelichting te geven:

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid van Groen: 0475 982 093
Jos Nemeth van Friends of the Earth Waasland:0485 273 958
Jan Vande Putte van Greenpeace: 0496 161584

Electrabel - Anja Hermans

 


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

- video filmpje ElectraBrol te bekijken
- Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
- Verander van leverancier in Vlaanderen
- Verander van leverancier in Brussel
- Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling
- Petitie Testaankoop voor een collectieve vordering
- Testaankoop - 'klachten electrabel'
- Vlaamse Ombudsdienst

Uw klacht over Electrabel: electrabel.klachten@web.nl

 

Commentaren

De officiële reacties
In de officiële reacties wordt vooral verwezen naar de veroordelingen die Anja Hermans voor haar acties als lid van het Animal Liberation Front opliep. Over de veiligheid van een kerncentrale zoals die van Doel die zich in een dichtbevolkte zone bevindt, wordt amper iets opgemerkt. Financiële belangen wegen zwaarder door dan de veiligheid van de bevolking.

----------

Strenge straf gevorderd tegen Anja Hermans

DOEL/DENDERMONDE - Anja Hermans (29), die als lid van het Animal Liberation Front twee keer tot vijf jaar cel werd veroordeeld voor brandstichtingen in vleesbedrijven en hamburgerrestaurants, liet opnieuw van zich horen. Om het gebrek aan beveiliging van de kerncentrale in Doel aan te tonen, drong ze tien keer binnen op de terreinen van de centrale. Gisteren moest ze zich daarvoor verantwoorden voor de rechtbank in Dendermonde.

'Mijn enige doel was te bewijzen dat het erg makkelijk is om de kerncentrale binnen te dringen en de veiligheidsmaatregelen onvoldoende zijn', verklaarde Hermans. 'Dat heb ik bewezen en ik heb niet het voornemen dit in de toekomst nog te doen. Ik ben nu bereid de gevolgen te dragen.'

Anja Hermans houdt vol dat ze erin slaagde tot vlakbij de gevaarlijke zone te geraken voor ze door de veiligheidsdiensten werd opgepakt. Ze zou naar eigen zeggen zelfs zijn binnengeraakt, had ze dat echt gewild.

Electrabel ontkende dat. 'Anja Hermans werd telkens ze ook maar in de buurt van de kerncentrale kwam, opgemerkt.' De advocaat van Electrabel vroeg de rechter Anja Hermans te verbieden nog in een straal van 500 meter rond de kerncentrale te komen op straf van een dwangsom.

Openbaar aanklager Jan Kerkhofs eiste een strenge straf. Op 2 maart volgt het vonnis. (dbs)

Het Nieuwsblad, 3/02/2009

Gepost door: Jaapjejaap | 05-02-09

Anja, de media en haar reis naar het onwaarschijnlijke Een al of niet zelf opengeknipte omheining is nog geen bewijs voor de onveiligheid van een kerncentrale. Tot op heden is er nog niemand in geslaagd om de controle van een kerncentrale over te nemen. Wat rond een gebouw lopen opgetrokken uit meters dik beton zal niet veel uithalen. Het lijkt me meer een reis naar het onwaarschijnlijke en al is het dan met een lege doos een middel om even in de media te komen.

Gepost door: Arno | 10-03-09

goed artikel, ik snap beide partijen hier.
ik snap Electrabel omdat deze mevrouw niet op hun terrein moet rond gaan lopen snuffelen.
maar ik snap haar ook omdat zei alleen wil laten zien dat de beveiliging niet goed genoeg was bij de kern centrale.

Gepost door: IP camera Zoetermeer | 30-09-14

De commentaren zijn gesloten.