17-01-09

Electrabel versterkte op een handige manier haar greep op Fluxys


Sophie Dutordoir.fkdd0805e

Door Sophie Dutordoir gedurende enkele maanden uit te besteden bij Fluxys, wist Electrabel er niet alleen in om haar greep op Fluxys te versterken maar zij wist daardoor, bij de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt, ook het verlies aan marktaandeel van Electrabel in Vlaanderen op het vlak van de verkoop van elektriciteit en aardgas te voorkomen.

-----

Sophie Dutordoir vertrekt bij Fluxys

Sophie Dutordoir (46) stapt op als chief executive van gasnetbeheerder Fluxys. Ze stapt over naar Electrabel, waar ze de operationele verantwoordelijkheid krijgt over de activiteiten van het elektriciteitsbedrijf in de Benelux en Duitsland. Daarmee keert Dutordoir na negentien maanden terug naar Electrabel, waar ze destijds de leiding had over de divisie energieverkoop. Ze slaagde er onder meer in om bij de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt het verlies aan marktaandeel van Electrabel in Vlaanderen op het vlak van de verkoop van elektriciteit en aardgas binnen de perken te houden. Sophie Dutordoir wordt beschouwd als een protégé van Jean-Pierre Hansen, chief executive van Electrabel en voorzitter van Fluxys. De overstap van Dutordoir naar Fluxys werd algemeen gezien als een zet van Hansen om meer vat te krijgen op het gastransportbedrijf. (MH)

http://www.express.be/sectors/nl/energy/sophie-dutordoir-vertrekt-bij-fluxys/101438.htm


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

- video filmpje ElectraBrol te bekijken
- Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
- Verander van leverancier in Vlaanderen
- Verander van leverancier in Brussel
- Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling
- Petitie Testaankoop voor een collectieve vordering
- Testaankoop - 'klachten electrabel'
- Vlaamse Ombudsdienst

Uw klacht over Electrabel: electrabel.klachten@web.nl

20:18 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: electrabel sophie dutordoir fluxys |  Facebook |

Commentaren


8/05/2007

Sophie Dutordoir benoemd tot gedelegeerd bestuurder Fluxys


BRUSSEL - Sophie Dutordoir volgt Vincent Wittebolle op als gedelegeerd bestuurder van Fluxys. De aandeelhouders van de Belgische gasnetbeheerder hebben daar dinsdag op de algemene vergadering hun goedkeuring voor gegeven.

Dutordoir, die totnogtoe aan het hoofd stond van de dienst Marketing & Sales bij stroomproducent Electrabel, zal haar nieuwe functie vanaf woensdag uitoefenen. De benoeming van Dutordoir is geen verrassing: het bericht over de wissel aan de top van Fluxys was al uitgelekt in maart. Afscheidnemend topman Vincent Wittebolle wordt nu adjunct-directeur voor klassieke productie en technische ondersteuning bij Electrabel.

De aandeelhouders gaven vrijdag ook hun fiat voor de definitieve benoeming van Gérard de Hemptinne, directeur Asset Management, en financieel directeur Michel Vermout, als leden van het directiecomité van Fluxys.

Ook de uitkering van het brutodividend van 58 euro per aandeel werd goedgekeurd. Na afhouding van de roerende voorheffing van 25 procent komt het nettodividend uit op 43,50 euro.

TNL (TNL)

------------

Vrouwvriendelijk Fluxys


Michele Sioen, Sylvie Henquin en Sophie Dutordoir leiden bedrijven met totaal uiteenlopende activiteiten, maar toch zitten ze in dezelfde schuit. Zij zijn zowat de enige vrouwelijke ceo’s van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf. Ze leiden respectievelijk een textielgroep (Sioen), het kristalbedrijf Val Saint Lambert (Henquin) en het gastransportbedrijf Fluxys.

De toestand bij de beursgenoteerde bedrijven vormt het meest frappante voorbeeld van de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke topmanagers in het Belgische bedrijfsleven. Van de top duizend bedrijven in ons land hadden er slechts 27 een vrouwelijke gedelegeerd bestuurder. Dat waren er zelfs drie minder dan in 2005.

Met Sophie Dutordoir wordt dat verlies nu wat kleiner. Ze vervoegde pas gisteren het gezelschap van vrouwelijke ceo’s. Dutordoir werd benoemd tot directievoorzitter van het gastransportbedrijf Fluxys. Het aantreden van Dutordoir bij Fluxys valt samen met een grondige bestuurshervorming bij het gastransportbedrijf. Electrabel en de gemeentelijke aandeelhouder Publigaz krijgen allebei evenveel mandaten — acht — in de raad van bestuur en daarbij komen nog acht onafhankelijke bestuurders. De helft van deze bestuurders moeten trouwens vrouwen zijn.

Al deze hervormingen vloeien voort uit de herziene Belgische gaswet, de afspraken tussen de twee grote aandeelhouders, Suez en Publigas (de Belgische gemeenten), en de toegevingen van Suez om groen licht te krijgen voor de fusie met Gaz de France.

Een van de grote redenen voor deze hervorming is meer garanties in te bouwen voor een onafhankelijke werking van het Belgische gastransportbedrijf. Dat heeft Suez moeten beloven aan de Europese Commissie om groen licht te krijgen voor zijn fusie met Gaz de France. Fluxys is een monopolist. Het baat onder meer de gasterminal in Zeebrugge en de enige ondergrondse gasopslag in ons land uit. De nieuwe ceo van Fluxys is 45 jaar en was tot nu de hoogstgeplaatste vrouwelijke manager van Electrabel. Dutordoir combineert een verleden als kabinetsmedewerker (van ‘84 tot ‘90) met een klim naar de top bij Electrabel. Daar was ze sinds maart 2005 verantwoordelijk voor de Europese energieverkoop van de Belgische elektriciteitsgroep.

Pascal Sertyn
De Standaard, 8/05/2007

------------

Sophie Dutordoir

Bedrijf: Fluxys
Ingangsdatum: 9 mei 2007

Persoonlijke informatie
Naam: Sophie Dutordoir

Bedrijfsinformatie
Bedrijf: FluxysSector:Energy/Utilities

Informatie

Sophie Dutordoir volgt Vincent Wittebolle op als gedelegeerd bestuurder van Fluxys. Ze stond tot nog toe aan het hoofd van de dienst Marketing & Sales bij stroomproducent Electrabel. Afscheidnemend topman Vincent Wittebolle wordt nu adjunct-directeur voor klassieke productie en technische ondersteuning bij Electrabel.

9/05/2007

------------

U wordt vriendelijk uitgenodigd op onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op zondag 20 januari 2008 om 10.30 uur in Het Pand, Onderbergen 1 te Gent.
Als gastspreker verwelkomen we mevr. Sophie Dutordoir, General Management FLUXYS, en één van de nieuwkomers in de Trends-lijst van de machtigste vrouwen in Vlaanderen. Zij houdt een korte voordracht over “Fluxys, mijn onderneming".

------------

Fluxys hakt knoop door over opnieuw uitbreiding van LNG-capaciteit Zeebrugge

25 februari 2008

De knoop over de LNG-capaciteitsuitbreiding in Zeebrugge lijkt eindelijk door de Belgische gasnetbeheerder Fluxys te zijn doorgehakt. De vergunningsaanvraag loopt hiervoor bij de Vlaamse overheid. Dat blijkt uit uitspraken van directievoorzitter van Fluxys, Sophie Dutordoir, in de Vlaamse krant De Tijd.

In december 2007 bevroeg Fluxys de markt over capaciteitsuitbreiding van de LNG-terminal in Zeebrugge. De huidige doorvoercapaciteit van 4,5 mrd kuub wordt al verdubbeld naar 9 mrd kuub, maar Fluxys maakt er al tijden geen geheim van heil te zien in nog een verdubbeling naar 18 mrd kuub.

Dat blijkt de markt nu met de gasnetbeheerder eens te zijn. In de maandageditie van De Tijd wordt Dutordoir aan het woord gelaten vanuit Zuid-Korea. Dutordoir was daar om een fles champagne tegen een nieuw aardgasschip van het Golfstaatje Qatar aan te gooien. De aardgasproducent Rasgas had haar daartoe uitgenodigd. Bijna al het LNG-gas dat via Zeebrugge België binnenkomt, komt uit Qatar.

Het schip dat Dutordoir doopte zou nu de haven van Zeebrugge niet binnen kunnen lopen. Het schip is met 210.000 kuub gas aan boord te groot voor de huidige terminal. Om dat te verhelpen is eerst een uitbreiding van de haven zelf nodig: het schiereiland waarop de LNG-terminal zich bevindt, is geheel volgebouwd. In De Tijd zegt Dutordoir de vergunningen voor die uitbreiding in de zomer van 2008 te verwachten.

Er staat nog meer capaciteitsuitbreiding op stapel. De Belgische gasnetbeheerder Fluxys denkt eind 2009 te kunnen beginnen met de bouw van de pijpleiding tussen Zeebrugge en Eynatten. Deze leiding van de haven tot de Duitse grens moet over de gehele lengte nog eens worden uitgevoerd.

Voor de extra uitvoering van de 200 kilometer lange pijpleiding dwars door het land is volgens Fluxys-woordvoerder Erik Maartens in 2005 al een marktbevraging gehouden. Daar kwam volgens de woordvoerder uit dat de markt die in een verdubbeling van de capaciteit heeft. De vergunningaanvraag is gaande, en eind 2009, begin 2010 kan met de bouw worden gestart.

Stijgende vraag naar aardgas in België, maar ook in Groot-Brittannië, voedt die interesse. Russisch gas vindt over het traject Zeebrugge-Eynatten zijn weg naar de Interconnector die naar de overzijde van Het Kanaal voert. Een prijskaartje wordt niet vrijgegeven, maar eerder schaarde Fluxys dit project al onder een investeringsgolf van EUR 400 mln.

Energeia, 2008
https://mm.mailing-electrabel.nl/35/pages/website/newsitemarchive.asp?id=2457&zoekid=9029

------------

FLUXYS SA/NV

Address:
1040-Bruxelles
Telephone:
02/282.72.11
Fax:
02/230.02.39
code NACE:
40200 : Manufacture of gas, distribution of gaseous fuels
Turnover:
2410 mill.€
Staff:
950
URL:
www.fluxys.net
 
 
Latest updated:
16/07/2008
 
 
Organisation: (functions are always printed in the managers' language)

Administrateur :
BASECQ Marianne
Administrateur :
BOUCHER Jacqueline
Administrateur :
BROUHON Sophie
Commercial Manager :
DE BUCK Pascal
Bestuurder :
DE FAUW Paul
Administrateur :
DE GROOF Christian
Asset Management :
de HEMPTINNE Gérard
Administrateur :
DE PADT Caroline
Administrateur :
DONFUT Julien
Présidente du Comité de direction & CEO :
DUTORDOIR Sophie
Administrateur :
FARBER André
Administrateur :
GREGOIRE Claude
Chairman of the Board of Directors :
HANSEN Jean-Pierre
Administrateur :
HEYVAERT Griet
Administrateur :
JANSSENS Luc
Administrateur :
KOCHER Isabelle
Administrateur :
LAURENT Jacques
Administrator :
LAURENT Jacques
Administrateur :
LIEVENS Monique
Administrateur :
PANNIER Marc
Administrator :
PEERAER Walter
Administrateur :
PIVIN Philippe
Administrateur, Vice-Président du Conseil d'Administration :
TERMONT Daniel
Strategy & Regulatory Affairs :
TUMMERS Paul
Administrateur :
VAN CAENEGEM Henriette
Administrateur :
VAN HECKE Michel
Infrastructure Projects & Engineering :
VERHAEGHE Paul
Chief Financial Officer :
VERMOUT Michel
Administrateur :
VIAENE Christian
Administrateur :
WILMES PhilippeGepost door: Yves | 17-01-09

De commentaren zijn gesloten.