16-01-09

Klachten Electrabel: NMBS eist 25 miljoen terug van Electrabel


large_454001Ook Belgische bedrijven werden het slachtoffer van bepaalde oplichterspraktijken van Electrabel. De Belgische regering laat begaan...

------

BRUSSEL - De NMBS wil het geld terug dat Electrabel te veel aanrekende, en stapt naar de rechter. Andere bedrijven kibbelen voort met Electrabel.

De NMBS-directie gaat juridische stappen ondernemen om 25 miljoen euro terug te eisen van de energieproducent Electrabel. Het gaat om geld dat de NMBS te veel betaalde aan Electrabel tussen 2005 en 2008. Dat zegt Groen!-kamerlid Tinne Van der Straeten en het wordt bevestigd op het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V).

De Creg, die toezicht houdt op de elektriciteits- en gasmarkt in ons land, becijferde in mei vorig jaar dat de Belgische bedrijven tussen 2005 en 2008 meer dan een miljard euro te veel betaalden aan Electrabel.

Het ging om CO2-uitstootrechten die Electrabel zelf gratis had gekregen, de zogenaamde windfall profits. De NMBS schatte dit op 25 miljoen euro. De spoorwegen zijn voor 85 procent van hun energieverbruik afhankelijk van Electrabel.

De NMBS nam die beslissing in december, met instemming van Inge Vervotte (CD&V) die toen nog minister van Overheidsbedrijven was.

Over de studie van de Creg ontstond vorig jaar meteen veel heisa. Minister van Energie Paul Magnette (PS) zei dat de grootverbruikers en Electrabel onderling maar moesten bedenken hoe 'deze fout recht te zetten'. 'Komen ze niet tot overeenstemming, dan zal de regering dwingende maatregelen nemen', zei Magnette toen. De NMBS heeft alvast geen zin meer om het resultaat af te wachten.

Dat overleg nadert nochtans zijn eindpunt, zegt Peter Claes van Febelec, dat de grootverbruikers van energie vertegenwoordigt. Het draait om vier punten. Vooreerst de analyse van wat er gebeurd is. De bedrijven zeggen dat Electrabel geld aanrekende voor emissierechten die het zelf gratis kreeg. Electrabel stelt daartegenover dat het niet genoeg rechten kreeg en dat het die bovendien niet gratis moet weggeven.

Een tweede punt is hoe windfall profits in de toekomst vermeden kunnen worden en - punt drie - hoe het ondertussen verder moet. Maar het meest delicate vraagstuk is hoe én hoeveel er gecompenseerd moet worden voor de 1 miljard windfall profits uit het verleden.

De demarche van de NMBS kan als katalysator werken. Electrabel dat de druk voelt toenemen, zal nu mogelijk geneigd zijn snel een brede maatregel te slikken.

Tine Van der Straeten begrijpt niet waarom Vervotte en haar opvolger Vanackere wel kunnen opkomen voor de NMBS, 'terwijl Magnette de positie van Electrabel kiest'. 'Ik vraag van Magnette eenzelfde inspanning voor de bedrijven; de Creg moet onderzoeken hoe de onterecht betaalde heffing kan terugvloeien naar de bedrijven.'

Peter De Lobel
De Standaard, 15 januari 2009


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

- video filmpje ElectraBrol te bekijken
- Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
- Verander van leverancier in Vlaanderen
- Verander van leverancier in Brussel
- Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling
- Petitie Testaankoop voor een collectieve vordering
- Testaankoop - 'klachten electrabel'
- Vlaamse Ombudsdienst

Uw klacht over Electrabel: electrabel.klachten@web.nl

14:12 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (8) | Tags: nmbs wil geld terug van electrabel |  Facebook |

Commentaren


De Standaard, 15 januari 2009 | Bron: BELGA

Electrabel verdedigt doorrekenen gratis CO2-rechten

BRUSSEL - Elektriciteitsproducent Electrabel vindt het logisch dat het gratis verworven CO2-uitstootrechten, waardoor er grote winsten of de zogenaamde windfall profits ontstaan, toch aanrekent aan de klanten.
De gratis uitstootrechten zwakken de kostprijs van het 'marktelement' CO2 af, maar vervangen die niet, luidt de tegenovergestelde redenering bij Electrabel.

De Creg, die toezicht houdt op de elektriciteits- en gasmarkt in ons land, becijferde in mei vorig jaar dat de Belgische bedrijven tussen 2005 en 2008 meer dan een miljard euro te veel betaalden aan Electrabel. Het gaat om zogenaamde windfall profits.

De NMBS schatte dit voor hen in op 25 miljoen euro, en wil dit terugvorderen. De spoorwegen zijn voor 85 procent van hun energieverbruik afhankelijk van Electrabel.

'De kost van CO2 is een van de marktelementen, naast brandstof en investeringen, die vandaag op een vrijgemaakte elektriciteitsmarkt de prijs bepalen', zegt Electrabel-woordvoerster Lut Vande Velde. Die CO2-kost wordt volgens de woordvoerster 'afgezwakt' door de gratis verworven rechten. 'Het dossier wordt van de verkeerde kant bekeken. CO2 is voor ons een meerkost die afgezwakt wordt door het feit dat we gratis rechten krijgen.'

In een persbericht reageert Groen!-Kamerlid Tinne Van der Straeten dat 'het doorrekenen van gratis emissierechten overal in Europa is gebeurd'. 'Dit is onethisch en een financiële aderlating voor de bedrijven die zij zeker met de financiële crisis kunnen missen als kiespijn. De bedrijven moeten dus ook snel elke euro terugkrijgen die zij ten onrechte teveel hebben betaald.'

Van der Straeten ontkent overigens dat er een akkoord nabij is tussen producenten en afnemers. Dat was is wel het geval van Peter Claes van Febelec, dat de grootverbruikers van energie vertegenwoordigt.

wle

-----------

donderdag 15 januari 2009 | Bron: belga

'Nog geen juridische procedure tegen Electrabel'

BRUSSEL - De NMBS heeft nog geen juridische procedure opgestart om geld terug te krijgen van Electrabel. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V) donderdag in de Kamer gezegd.
Er woedt een hevige discussie tussen grote bedrijven en de energieproducent Electrabel over het aanrekenen CO2-emissierechten.

De energiewaakhond Creg liet midden vorig jaar weten dat Electrabel tussen 2005 en 2007 emissierechten heeft doorgerekend aan de klanten, terwijl het bedrijf die rechten gratis heeft gekregen. Het zou in totaal om 1,2 miljard euro gaan. Voor de spoorwegen gaat het om ongeveer 25 miljoen euro.

Op dit moment loopt er een bemiddelingsprocedure tussen Electrabel en de bedrijven. Electrabel betwist de studie van de Creg. Volgens minister Vanackere zitten de onderhandelingen in een finale fase.

In antwoord op vragen van David Geerts (SP.A), Jean-Luc Crucke (MR) en Ine Somers (Open VLD) verduidelijkte de CD&V-minister dat de raad van bestuur van de NMBS in december heeft overwogen om juridische stappen te ondernemen tegen Electrabel indien de onderhandelingen geen resultaat opleveren.

De juridische stappen zijn dus nog niet gezet, benadrukte Vanackere. Het gaat om een preventieve maatregel, voegde hij eraan toe.
dsl

Gepost door: Jaapjejaap | 17-01-09

Vlaamse politici
Het Nieuwsblad van 5/06/2007 schreef dat de 'Vlaamse politieke tenoren Elektrabel te machtig vonden'.

Door de val van de regering in de Fortis-fraudezaak en de interne discussies bij de Vlaamse socialisten, hoeft Electrabel zich niets meer van de politici aan te trekken.

De energieconsument wordt daar -zoals gewoonlijk- het slachtoffer van.

------

Politici nemen Electrabel onder vuur

De Vlaamse politieke tenoren vinden Electrabel te machtig. Hun voorstellen om dat te veranderen verschillen, maar het is duidelijk dat ze Electrabel zwaar willen aanpakken.

Dat kan geconcludeerd worden na de uitspraken van Yves Leterme (CD&V), Johan Vande Lanotte (SP.A) en Guy Verhofstadt
Yves Leterme had het over het afromen van de grote winsten die Electrabel haalt dankzij de productie van elektriciteit in kerncentrales, Johan Vande Lanotte stelde dat een taks jaarlijks tussen de 300 en 500miljoen euro moet opleveren terwijl Guy Verhofstadt stelde dat na de verkiezingen aan Electrabel 'opgelegd' moet worden om 30procent van zijn Belgische elektriciteitsproductie af te staan.

Bij Electrabel voelden ze zich gisteren niet geroepen om hun visie te verkondigen. Geen commentaar, luidde het.

Gepost door: Jaapjejaap | 17-01-09

Monopoliewinsten
Bruno Tobback (Sp.a) had het in juni 2008 al over de uitstootrechten die Electrabel gratis verkregen had, maar die ze doorrekenden in haar elektriciteitsprijs

---

Sp.a: Bruno Tobback: Regering incasseert bijdrage Electrabel, de gezinnen betalen

door Persberichten op zo 15 jun 2008, 15:44

“De regering incasseert 250 miljoen van Electrabel en de mensen betalen.” Bruno Tobback vreest ervoor dat de consument de bijdrage van Electrabel aan de regering Leterme I zal mogen ophoesten.

Vandaag kondigde minister Magnette aan dat hij met de elektriciteitssector een akkoord bereikte over een bijdrage van de sector van 250 miljoen euro. Het gaat om een eenmalige bijdrage. Volgens Bruno Tobback had de minister nochtans voordien gezegd dat het zou gaan om een jaarlijkse bijdrage. Bovendien gaat het om een peulschil.

Bruno Tobback: “Electrabel heeft op kap van de gezinnen en de bedrijven winsten gegenereerd die vele malen groter zijn dan 250 miljoen euro. Onze bedrijven hebben vorig jaar 1,2 miljard euro te veel betaald voor hun stroom omdat Electrabel de uitstootrechten die ze gratis verkregen hadden, doorrekenden in hun elektriciteitsprijs. Maar ook de gezinnen hebben 1 miljard teveel betaald. Deze regering maakt dus een afspraak met Electrabel om de monopoliewinsten maar met 10 procent te belasten.”

Volgens Tobback is de kans ook groot dat de bijdrage zal worden doorgerekend aan de consument. Die consument zal bijgevolg nog een duurdere energiefactuur krijgen.

Bruno Tobback: “Een bijdrage vragen zonder de prijzen te reguleren betekent dat je zeker bent dat de kost wordt doorgerekend aan de consument. De regering incasseert en de mensen betalen. Electrabel wordt zo de tollenaar van Leterme.”

Gepost door: Van Calster | 17-01-09

Groen!
Tinne Van der Straeten: 'Electrabel moet bedrijven elke euro onterecht betaalde uitstootrechten terugbetalen'


Een half jaar geleden berekende de federale energieregulator CREG dat de bedrijven tussen 2005 en 2007 meer dan 1 miljard teveel betaald hebben aan Electrabel. Electrabel rekende immers de CO2-uitstootrechten die ze zelf gratis kregen toch aan op de elektriciteitsfactuur. Tinne Van der Straeten, federaal kamerlid en energie-expert: "Het doorrekenen van gratis emissierechten is overal in Europa gebeurd. Dit is onethisch en een financiële aderlating voor de bedrijven die zij zeker met de financiële crisis kunnen missen als kiespijn. De bedrijven moeten dus ook snel elke euro terugkrijgen die zij ten onrechte teveel hebben betaald."

15-1-2009

Gepost door: Habsburger | 17-01-09

Parti Socialiste: minister Magnette

Ethische discussie CO2

Emissierechten doorrekenen: good business of onethisch?

BRUSSEL - Er woedt een vinnige discussie over de 1,2 miljard euro die grote bedrijven - de NMBS op kop - te veel betaald hebben aan Electrabel. Minister van Energie Paul Magnette (PS) is daarin compleet onzichtbaar.
Van onze redacteur'Uw antwoord is schaamteloos. Het is een slag in het gezicht van de bedrijven die tussen 2005 en 2007 minstens 1,2 miljard te veel betaald hebben. Wie bent u eigenlijk? U bent toch minister van Energie? Doe dan iets, treed op!' Groen!-kamerlid Tinne Van der Straeten haalde gisteren zwaar uit naar Paul Magnette (PS) - inderdaad de minister van Energie.

Waar draait het om? Gisteren lekte uit dat de NMBS-directie juridische stappen plant tegen energieproducent Electrabel. De NMBS wil 28 miljoen euro (niet 25 zoals eerst gemeld) die het te veel betaalde aan Electrabel terug. Electrabel rekende de Belgische bedrijven 1,2 miljard euro te veel aan. Het gaat om CO2-uitstootrechten die Electrabel zelf gratis heeft gekregen. De winst daarop zijn de zogenaamde windfall profits. De vraag is of die ethisch verantwoord zijn.

Magnette is in het debat totaal onzichtbaar. Hij wil dat de bedrijven en Electrabel samen tot een oplossing komen. Dat overleg loopt binnen de Creg, de Belgische energieregulator. Hij wacht al een half jaar op wat er uit het overleg zal komen.

De Standaard kon een nota inkijken waarrond nu gewerkt wordt en die duidelijk maakt waarop het overleg vast zit (zie kader). In verschillende punten wordt eerst duidelijk gedefinieerd wat windfall profits zijn. Veel delicater zijn de mogelijke oplossingen die daarna gesuggereerd worden om die te vermijden en te compenseren, onder meer via een extra belasting van de energieproducenten. Voor alle duidelijkheid: er is nog geen consensus over de nota.

Het begint al bij de definitie van een windfall profit: 'Wanneer het verschil tussen de extra opbrengsten en de extra uitgaven door de invoering van de regelgeving rond verhandelbare CO2-emissierechten positief is, kunnen we spreken van windfall profit.' Voor Electrabel is net dat al een reden om de handen in onschuld te wassen. 'CO2 is een meerkost voor ons, onder meer door investeringen in CO2-zuinigere installaties. Door de gratis emissierechten worden die kosten wat gedrukt', zegt Electrabel-woordvoerster Lut Vande Velde. 'Daarom is er ook geen enkele reden voor compensaties.''Alles draait om de vraag of windfall profits onethisch zijn of gewoon good business', zegt Rudi Thomaes, de gedelegeerd bestuurder van het VBO. Het VBO is in het overleg betrokken, maar vertegenwoordigt zowel Electrabel als de gedupeerde bedrijven. 'Is het goed management als je emissierechten die je gratis kreeg niet aanrekent aan je klanten?', vraagt Thomaes zich af.

Vanuit managersstandpunt lijkt dat inderdaad geen goede zet. Electrabel kan aanvoeren dat de markt nu eenmaal zo werkt en dat het netjes binnen de lijntjes kleurt die door de overheid zijn uitgezet. Volgens de werknota gaat het om 'onvolmaakte regelgeving' (zie kader).

Een probleem dat op de achtergrond speelt, is dat Electrabel het laatste jaar net iets te veel volk over de vloer heeft gekregen. Eerst kwam Magnette aankloppen voor een bijdrage aan de begroting van 250 miljoen, zonder resultaat. Een paar maanden later grabbelde de regering toch via een omweg, langs het fonds voor nucleaire voorzieningen, 250 miljoen weg. En enkele weken geleden vond minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) plots dat Electrabel nog eens 750 miljoen moest ophoesten om zijn dominante marktpositie te compenseren. De energieproducent verzette zich telkens. Ook nu blijft de vinger op de knip.

Peter De Lobel
De Standaard, vrijdag 16 januari 2009

Gepost door: Habsburger | 17-01-09

De bloemlezing van De Standaard
De meest delicate punten


De Standaard kon het voorstel inkijken dat nu circuleert binnen de Creg. Een bloemlezing van enkele delicate passages:
'De gratis toewijzing van emissierechten aan de elektriciteitsproductie had niet de bedoeling te leiden tot windfall profits voor de elektriciteitsproducenten, ten nadele van de betrokken gebruikers.'

'Het bestaan van windfall profits duidt op een niet-gewenste situatie die het gevolg is van een onvolmaakte regelgeving, namelijk de manier waarop het Europese systeem van verhandelbare CO2-emissierechten (ETS) is ingevoerd in een elektriciteitsmarkt die onvoldoende concurrentieel is. Een belangrijke doelstelling van het ETS-systeem is juist om de emissiereducties tegen de laagste maatschappelijke kost te realiseren. Windfall profits genereren valt hiermee niet te verzoenen.'

'De raad vraagt dat de overheid proactief maatregelen neemt, zodat eventuele toekomstige windfall profits vermeden worden en indien nodig gerecupereerd worden. De eventuele recuperatie dient ten goede te komen van de betrokken klant.'

'Een mogelijke maatregel die hieraan tegemoet komt is een belasting ten hoofde van de elektriciteitsproducenten op basis van de belastbare grondslag: de als onverantwoord beschouwde windfall profits zoals door de CREG berekend.'

De Standaard, vrijdag 16 januari 2009

Gepost door: Habsburger | 17-01-09

'Gratis stroom'
'Geen gratis stroom voor wie energie koopt via bedrijf'


BRUSSEL - In de regeling die elke huishoudelijke afnemer in het Vlaams Gewest recht heeft op een toekenning van een gratis hoeveelheid elektriciteit per jaar zijn wijzigingen aangebracht. Zo wordt vanaf dit jaar geen gratis kWh meer toegekend aan huishoudelijke afnemers die gedomicilieerd zijn in een woning waarvoor het contract voor de elektriciteitslevering afgesloten werd door een onderneming.
Dat meldt de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit- en Gasmarkt (VREG). Zelfstandigen die in een woning gedomicilieerd zijn die ook voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt en waarvan het contract voor de levering van elektriciteit op naam van hun onderneming staat, kunnen daardoor niet meer genieten van de gratis hoeveelheid elektriciteit. Indien ze dat toch willen moeten ze hun contract op hun persoonlijke naam zetten, klinkt het.

Een andere wijziging is dat de gratis hoeveelheid elektriciteit waarop een huishoudelijke afnemer recht heeft, niet meer geleverd moet worden tijdens de daguren en niet meer begrensd is tot het jaarverbruik geleverd tijdens de daguren.

De aanpassingen zijn het gevolg van een decreetswijziging op 18 juli 2008 en een wijziging van het 'Besluit gratis kWh' van 11 april 2008.

wle
De Standaard, donderdag 15 januari 2009 | Bron: BELGA

Gepost door: Habsburger | 17-01-09

Luminus

Beperkte prijsdaling bij Luminus

Luminus, de op een na grootste energieleverancier van ons land, erkent dat bij hen de prijs minder sterk is gedaald. Woordvoerder Paul Maertens voegt er echter meteen aan toe dat bij Luminus tussen mei en oktober de prijs van de energiecomponent veel minder sterk is gestegen vergeleken met de prijs die gebaseerd is op de energieproductie van het Belgische elektriciteitspark. Dat komt doordat bij Luminus de energieprijs gebaseerd is op de kostprijs van eigen centrales. Daarin wegen gasgestookte installaties veel zwaarder door. Luminus verwacht de komende maanden een forsere prijsdaling.
De topman van SPE/Luminus, Luc Sterckx, wijst er wel op dat vooral de klanten met een variabele prijsformule van de prijsdaling zullen profiteren. Het gaat om 95 procent van de klanten. Hij zegt dat zijn bedrijf zonder problemen de voorschotfacturen zal verlagen als de klant daarom vraagt.

De Standaard, 10 januari 2009

Gepost door: Habsburger | 17-01-09

De commentaren zijn gesloten.