25-04-08

Test-Aankoop stelt zeven energieleveranciers in gebreke


large_456535De verbruikersorganisatie Test-Aankoop stelt zeven energieleveranciers in gebreke voor het doorrekenen van de Eliataks aan de consumenten. Dat heeft de organisatie vrijdag gemeld.
"De Vlaamse regering heeft de Eliaheffing afgeschaft met ingang van 1 januari 2008. Toch blijven de netbeheerders de heffing aanrekenen aan de energieleveranciers, die ze vrolijk afwentelen op de consument, terwijl daar geen wettelijke basis voor is", luidt het in een persbericht. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar gaat het om bedragen van ongeveer 15 euro tot 20 euro per gezin. "Te weinig dus om verhaal te zoeken, laat staan naar de rechtbank te stappen als individuele consument", klinkt het. Test-Aankoop stuurt daarom vrijdag een ingebrekestelling naar de zeven energieleveranciers die de Eliaheffing nog hanteren. (DWM)(Belga)


Reageer

Normaal gezien zou de regering moeten optreden maar gezien die van de energieleveranciers profiteert, laat ze dergelijke oplichtingspraktijken toe.

Ook bij Electrabel wordt er systematisch fraude toegepast zonder dat de regering, die al jaren geleden een onafhankelijke ombudsman Energie beloofde, optreedt.

De mensen worden individueel uitgebuit. Het gaat hem telkens om bedragen van 100 of 200 Euro. De consument staat machteloos en wordt door deze regering die in haar regeringsverklaring geen woord aan de bescherming van de consument besteedde, in de steek gelaten.

Voor meer informatie: http://electrabel-klachten-plaintes.skynetblogs.be/

Skynet, vrijdag 25 april 2008


De winst van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro

De operationele winst (EBITDA) van Electrabel steeg in 2007 van 2,44 miljard euro naar 2,97 miljard euro, een stijging van 21,7%. Dat staat in de gedetailleerde jaarrekeningen van de energiemultinational Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Suez betaalt minder belastingen dan ooit tevoren. Terwijl de consumenten 21% BTW op hun energie aangerekend krijgen, komt Suez er veel goedkoper van af. De energiegigant betaalt 11,3% belastingen op haar winsten.
De aandeelhouders van Suez doen een goede zaak. De dividenden stegen met 70% op 3 jaar tijd. In 2007 keerde Suez maar liefst 1,96 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Daar bovenop werden ook nog eens voor 1,15 miljard euro eigen aandelen ingekocht. In totaal krijgen de Suez-aandeelhouders 3,11 miljard euro uitgekeerd.

Bron: PVDA-nieuws

video filmpje ElectraBrol te bekijken
Energiecampagne - Petitie - Brochure - Getuigenissen - Energieplan - Electrabel files
Verander van leverancier in Vlaanderen
Verander van leverancier in Brussel
Klachtenformulier om klacht in te dienen bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling

12:18 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Test-Aankoop stelt energieleveranciers in gebreke
De verbruikersorganisatie Test-Aankoop stelt zeven energieleveranciers in gebreke voor het doorrekenen van de Eliataks aan de consumenten. Dat heeft de organisatie vrijdag gemeld.


(belga) - "De Vlaamse regering heeft de Eliaheffing afgeschaft met ingang van 1 januari 2008. Toch blijven de netbeheerders de heffing aanrekenen aan de energieleveranciers, die ze vrolijk afwentelen op de consument, terwijl daar geen wettelijke basis voor is", luidt het in een persbericht.

Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar gaat het om bedragen van ongeveer 15 euro tot 20 euro per gezin. "Te weinig dus om verhaal te zoeken, laat staan naar de rechtbank te stappen als individuele consument", klinkt het.

Test-Aankoop stuurt daarom vrijdag een ingebrekestelling naar de zeven energieleveranciers die de Eliaheffing nog hanteren. De verbruikersorganisatie wil de individuele consument ook helpen om te berekenen hoeveel hem ten onrechte aangerekend werd.

Vanaf 25 april stelt Test-Aankoop (op www.test-aankoop.be) gedurende een maand zijn rekenprogramma open voor alle consumenten, ook niet-leden, "zodat iedereen zijn berekening kan maken en, beter nog, de overstap naar de voor hem of haar gunstige formule".
Test-Aankoop wil de liberalisering van de energiemarkt naar eigen zeggen een handje helpen, door voor wat meer concurrentie op de markt te zorgen. "Door middel van een onderhandeld voordeel met leverancier Lampiris (...) genieten Test-Aankoop-abonnees er nog een extra korting", luidt het.

De organisatie vindt verder dat minister van Energie Paul Magnette (PS) de energieleveranciers zou moeten verplichten om ook de parameters voor de indexering van de variabele tarieven met hun exacte waarde op de factuur te vermelden. "De consument moet met de factuur in handen meteen alle informatie over de prijs krijgen, zonder dat hij elders nog informatie moet vergaren."

Volgens Test-Aankoop moeten de energieleveranciers ook verplicht worden om hun klanten voorafgaandelijk te informeren over prijsverhogingen (buiten indexering) die ze doorvoeren. Tot slot vraagt de organisatie dat de leveranciers een gratis telefoonnummer ter beschikking zouden stellen voor consumentenklachten.

13:24 - 25/04/2008
Copyright © De Tijd

Gepost door: Johan | 25-04-08

Test-Aankoop dreigt met proces tegen Electrabel & co Het Nieuwsblad, 26/04/2008

De verbruikersorganisatie Test-Aankoop stelt zeven energieleveranciers in gebreke voor het doorrekenen van de Eliataks aan de consument. Het gaat om Electrabel, Luminus, Essent, Nuon, Ebem, Lampiris en Belpower. Alleen Ecopower en Wase Wind zijn volledig in orde, zegt woordvoerder Ivo Mechels.

De Vlaamse regering heeft de Elia-heffing afgeschaft met ingang van 1 januari 2008. 'Toch blijven de netbeheerders de heffing aanrekenen aan de energieleveranciers, die ze vrolijk afwentelen op de consument, terwijl daar geen wettelijke basis voor is', zegt Test-Aankoop.

Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar gaat het om bedragen van ongeveer 15 tot 20 euro per gezin. 'Te weinig dus om verhaal te zoeken, laat staan naar de rechtbank te stappen als individuele consument', zegt de verbruikersorganisatie.

De ingebrekestelling is de eerste stap voor het aanspannen van een gerechtelijke procedure. Test-Aankoop hoopt echter dat het niet zover hoeft te komen, en dat de leveranciers vrijwillig stoppen met het onwettig doorrekenen van de Eliataks. (nta)

Gepost door: Jos pepermans | 26-04-08

beste jan, goed en interessant artikel heb je gemaakt.

Gepost door: Energie vergelijken | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.